Business Internaţional

Rusia îşi extinde frontul de luptă cu Occidentul pătrunzând chiar în inima teritoriului inamic

Rusia îşi extinde frontul de luptă cu Occidentul...

Autor: Daniela Stoican

24.08.2014, 19:00 1871

Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să lărgească frontul mediatic al luptei cu Occidentul, extinzând canalele de propagandă ruseşti în Germania şi Franţa, prin dezvoltarea unor servicii în germană şi franceză, scrie The Wall Street Journal.

„Ce este propaganda? Propaganda este o prezentare tendenţioasă a faptelor. Nu înseamnă să minţi”, explică Dmitri Tulcinski, şeful biroului din Berlin al Rossiya Segodnya, agenţia internaţională de presă a Kremlinului, care intenţionează să îşi mărească personalul de la Berlin de la două persoane la cel puţin 30 până anul viitor. Sarcina biroului din Germania, potrivit unei directive semnate de Putin, va fi să „lumineze străinătatea asupra politicilor de stat” ale Federaţiei Ruse. Pe termen mai lung organizaţia vrea să construiască centre de presă în peste  zece oraşe germane pentru a participa la „formarea opiniei publice”.

Bugetul canalului de televiziune rusesc de stat RT a fost majorat cu 39 milioane de dolari pentru ca televiziunea să se extindă în Franţa.
Cu imaginea afectată de conflictul din Ucraina, Rusia îşi intensifică eforturile de a-şi moderniza şi extinde aparatul mediatic de tip sovietic. Una din principalele ţinte este Germania, cea mai mare putere economică a Europei, care are legături economice strânse cu Rusia.

În Germania sentimentele antiamericane ale populaţiei sunt în creştere pe fondul dezvăluirilor despre ascultarea telefoanelor cetăţenilor germani de rând şi a telefonului cancelarului german Angela Merkel de către Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA).  Rusia se aşteaptă să găsească în Germania un public receptiv la mesajul său antiamerican şi un public influent.

Iar în Franţa liderul populist al partidului de extremă dreapta Frontul Naţional Marine Le Pen, care şi-a exprimat în mod public sprijinul faţă de Putin, şi-a condus partidul către victorie la alegerile pentru Parlamentul European din mai.

Rossiya Segodnya îşi construieşte un birou la Berlin care va dezvolta un site web în limba germană, conturi de reţele de socializare şi un post de radio care să funcţioneze 24 de ore din 24.

„Pur şi simplu vrem să punem capăt dominaţiei aşa numitei <<mass-media anglo-saxone>>”, a declarat  Dmitri Kiseliov, fost prezentator la televiziunea rusească de stat Rossiya 1, care s-a remarcat prin comentarii anti-homosexuale, şi pe care Putin l-a numit în fruntea agenţiei internaţionale de ştiri Rossiya Segodnya. Agenţia a fost fondată în decembrie anul trecut pentru a promova interesele Rusiei în lume.

Concentrarea Rusiei asupra Germaniei şi Franţei reflectă tentativele Kremlinului de a diviza pe de o parte Europa şi SUA, iar pe de altă parte publicul european şi propriile guverne în ceea ce priveşte modalitatea de a răspunde crizei din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO