Business Internaţional

Rusia nu promite ca nu va mai opri livrarile de gaze

25.05.2009, 16:58 12

Ultima runda de discutii dintre Moscova si UE mascheaza o noua realitate: schimbarile ce se produc in Europa ar putea reduce apetitul continentului pentru gazele din Rusia, slabind statutul Rusiei de superputere in domeniul energiei, scrie The Wall Street Journal.
Liderii Rusiei si ai UE s-au intrunit la sfarsitul saptamanii trecute in incercarea de a reface o relatie grav afectata de decizia luata de rusi in ianuarie de a intrerupe livrarile de gaze, decizie ce a afectat mii de est-europeni.
Oficialii UE au dorit asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla. Rusia a refuzat insa sa le ofere. In schimb, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova se indoieste ca Ucraina este capabila sa plateasca pentru livrarile de gaze din Rusia, sugerand ca vor urma noi intreruperi.
Totusi, Rusia este ingrijorata. Incetinirea ritmului de crestere al economiei europene a dus la o prabusire a cererii de gaze naturale, in timp ce decizia din ianuarie a determinat statele UE sa porneasca din nou in cautare de alternative la importurile din Rusia.
In plus, multi analisti isi revizuiesc in jos proiectiile pe termen lung privitoare la consumul de gaze naturale in Europa, cu implicatii majore asupra economiei ruse bazate pe resurse.
Astfel, autoritatile de la Kremlin au inceput sa se teama. Ambitiile Gazprom, cea mai mare companie rusa, ale carei venituri din exporturi reprezinta aproximativ o zecime din PIB-ul tarii, au crescut odata cu majorarea preturilor la petrol si gaze. Compania vorbea de majorarea cotei detinute din piata de gaze a Europei de la 25% la o treime pana in 2015 si de atingerea unei capitalizari de 1.000 de miliarde de dolari pana in 2015. Insa, in conditiile in care recesiunea reduce dramatic apetitul Europei pentru gaze, Gazprom a fost nevoita sa se adapteze, reducandu-si productia.
Compania ar putea fi obligata sa renegocieze o parte din traditionalele sale contracte pe termen lung in conditiile in care apar surse alternative de gaze.
Multi considera obiectivele UE legate de reducerea emisiilor de gaze poluante drept prea ambitioase, insa daca acestea vor fi atinse, peisajul energetic european s-ar putea schimba.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO