Business Internaţional

Rusia va cheltui 7 mld. dolari după încheierea Jocurilor Olimpice de la Soci, pentru întreţinerea staţiunii

Rusia va cheltui 7 mld. dolari după încheierea...

Autor: Vlad Popescu

13.02.2014, 13:27 552

Informaţiile au fost dezvăluite de surse oficiale apropiate organizatorilor, citate de Bloomberg.

Rusia a cheltuit deja aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din acest an.

Costul de 7 miliarde de dolari estimat pentru întreţinerea Satului Olimpic şi infrastructurii conexe pentru următorii trei ani este echivalent cu întreaga investiţie a Canadei pentru ediţia de la Vancouver, din 2010.

Estimarea nu este exactă, iar costul final nu este cunoscut, deoarece guvernul nu a decis până în acest moment care va fi soarta satului olimpic după încheierea Jocurilor, au precizat sursele citate. În grabă să pregătească Soci pentru Jocurile Olimpice, planurile pentru perioada care urmează au fost neglijate.

"Utilizarea facilităţilor după evenimentele sportive trebuie luată în calcul de organizatori foarte devreme. Problema nu este costul de întreţinere, ci risipa resurselor de capital", a declarat pentru Bloomberg Costas Mitropoulos, fost şef al fondului grec pentru valorificarea locaţiilor construite pentru Jocurile de la Atena, din 2004. În prezent, Mitropoulos este director executiv la PwC, în Atena.

Grecia a cheltuit 8,5 miliarde euro pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2004, sumă record la acel moment. Guvernul nu a reuşit încă să valorifice platforma Hellenikon, un fost aeroport pe suprafaţa căruia au fost construite mai multe facilităţi utilizate în timpul evenimentului sportiv şi care a devenit cea mai mare zonă urbană neutilizată din Europa.

Preşedintele Vladimir Putin, care a supravegheat personal transformarea Soci într-un uriaş complex turistic şi sportiv, a afirmat recent că zona nu ar trebui să se bazeze în continuare pe finanţare federală pentru dezvoltare.

"Nu pot fi aşteptate noi investiţii după resursele enorme care au fost investite aici", a afirmat Putin luni.

Reprezentanţii uniunii patronatelor din turism din Rusia consideră că aducerea turiştilor ruşi la Soci, în locul destinaţiilor preferate din Turcia sau Egipt, s-ar putea dovedi la fel de dificilă ca atragerea turiştilor străini. Dacă nu va avea succes în rândul ruşilor, noul Soci nu va trece pe profit.

"Oamenii vor veni la Soci în primii doi ani din curiozitate, apoi fluxul de turişti se va reduce. Statul nu ia măsuri pentru promovarea Soci ca staţiune turistică", comentează purtătorul de cuvânt al patronatelor din turism.

Totuşi, pentru a evita problemele cu care se confruntă Grecia, guvernul de la Moscova va continua să finanţeze întreţinerea infrastructurii din zonă şi va plăti pentru transformarea unor facilităţi în vederea utilizării în scopuri turistice, proiecte care vor fi derulate cel puţin până în anul 2016, au afirmat sursele citate.

Potrivit agenţiei Interfax, autorităţile încă nu au stabilit care clădiri aparţin statului şi care sunt în proprietatea firmelor şi companiilor implicate în dezvoltarea satului olimpic.

Deficitul bugetar al Rusiei este estimat la 0,5% din PIB pentru acest an, fără a include o serie de noi cheltuieli pentru satul olimpic, care sunt încă dezbătute.

Începând din anul 2000, guvernul federal de la Moscova a înregistrat deficit bugetar doar în urma crizei financiare mondiale, în 2009 şi 2010, şi anul trecut, cel mai intens în ceea ce priveşte lucrările de la Soci.

În aceste condiţii, economiştii anticipează că deficitul nu va depăşi 1% din PIB în acest an, chiar şi după noile cheltuieli, cel mai redus în rândul statelor G-8, cu excepţia Germaniei.

Guvernul de la Moscova pariază că rezultatul investiţiilor de la Soci, publice şi private, va fi suficient pentru a atrage destui turişti astfel încât proiectul să treacă pe profit. Istoria contrazice însă aceste aşteptări, potrivit unei analize Standard & Poor's.

În ultimii 50-60 de ani, puţine oraşe care au găzduit Jocuri Olimpice au înregistrat o îmbunătăţire a situaţiei economice sau a finanţelor publice în urma evenimentului, potrivit S&P. Printre acestea se numără Los Angeles (1984) şi Barcelona (1992).

"Răsplata pentru astfel de evenimente nu poate fi constatată decât pe termen foarte lung", potrivit analiştilor agenţiei de rating.

Miliardarul Vladimir Potanin, care s-a ocupat de construcţia complexului de schi Krasnaya Polyana, consideră că investiţia a meritat.

"Am luat o bucată din Alpi şi am adus-o în Caucaz", a declarat în decembrie Potanin, director general şi acţionar majoritar la Norilks Nickel, cea mai mare companie minieră din Rusia. Investiţie de 2,5 miliarde de dolari, complexul de schi are 77 de kilometri de pârtie.

Banca de stat VEB a acordat împrumuturi de 241 miliarde ruble (6,8 miliarde de dolari) pentru proiecte legate de Jocurile Olimpice. În decembrie, instituţia de credit a prelungit perioada de graţie pentru aceste împrumuturi cu doi ani, până în 2015. Cel mai mare credit, de 73 miliarde ruble (2 miliarde de dolari), a fost acordat unei companii controlate de Potanin.

"Au fost investite fonduri uriaşe în proiect, însă am construit în foarte scurt timp ceea ce altor ţări le ia zeci de ani. Suntem mândri că banca a avut un rol în aşa ceva", a declarat în luna ianuarie preşedintele VEB, Vladimir Dmitriev.

Începând din 2007, când Soci a câştigat cursa pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă, în zonă au fost ridicate 14 facilităţi sportive, inclusiv un stadion cu 40.000 de locuri, peste 19.000 de camere de hotel, 260 de kilometri de drumuri şi 200 de kilometri de cale ferată, cu 54 de poduri şi 22 de tunele, la care se adaugă investiţii pentru dezvoltarea reţelelor de energie electrică şi canalizare, precum şi extinderea portului şi aeroportului.

Transformarea Soci nu ţine numai de Jocurile Olimpice şi de ambiţiile Rusiei, ci şi de dezvoltarea regiunii Caucazului de Nord, una dintre cele mai sărace şi violente zone din Europa.

După încheierea Jocurilor, două stadioane de hochei vor fi transformate în centre sportive pentru copii iar uriaşul centru destinat presei, cu o suprafaţă de şapte ori cât cea a Pieţei Roşii din Moscova, va deveni complex de cumpărături şi divertisment. Încă nu se ştie cum vor fi finanţate aceste modificări.

În luna iunie, Soci va găzdui summitul G-8 din acest an. În a doua parte a anului, la Soci va avea loc primul Mare Premiu de Formula 1 din Rusia după o pauză de mai bine de jumătate de secol.

De asemenea, la Soci vor fi jucate mai multe meciuri în timpul Cupei Mondiale la fotbal din 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO