Business Internaţional

Rusii ameninta Europa cu o noua criza a gazelor

11.11.2009, 23:14 19

Guvernul rus a avertizat in legatura cu o posibila intrerupere aexporturilor de gaze naturale in conditiile in care, din cauzaproblemelor financiare si politice cu care se confrunta, Ucraina arputea deveni incapabila sa-si onoreze platile catre Gazprom, scrieBloomberg.

"Va exista un pericol major de izbucnire a unei noi crize" ineventualitatea in care Ucraina nu-si va putea onora fiecare platalunara catre producatorul rus de energie Gazprom, a declarat DmitriPeskov, purtator de cuvant al primului-ministru rus VladimirPutin.

Ucraina, prin care trec aproximativ 80% din exporturile ruse degaze catre Europa, ar putea fi nevoita sa amane platile pentrucombustibil in cazul in care nu va primi la timp o transa dinimprumutul de la Fondul Monetar International, a declaratvicepremierul Hrihoriy Nemyria. Ucraina se bazeaza pe creditoriinternationali pentru a se mentine pe linia de plutire in contextulin care tara se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 17ianuarie.

Pe 10 noiembrie, autoritatile ucrainene nu au reusit sa ajungala un acord cu FMI cu privire la modalitatea de respectare acerintelor in ceea ce priveste masurile de austeritate fiscala invederea deblocarii unei transe de 3,4 miliarde de dolari dinprogramul de bailout in valoare de 16,4 miliarde $, a declaratOleksander Shlapak, consilier prezidential. El a refuzat sacomenteze cu privire la momentul in care s-ar putea ajunge la unacord.

Gazprom a intrerupt in mod repetat livrarile de gaze naturalecatre Ucraina din anul 2006 din cauza neintelegerilor privitoare lapreturi si plati. Primul-ministru ucrainean Iulia Timosenko, carecandideaza si la prezidentiale, a negociat un nou contract cu Putinin luna ianuarie, in urma unei intreruperi care a provocat problemein 20 de tari europene.

"Retorica rusilor nu este foarte linistitoare", a declaratSteven Dashevski, investitor independent din Moscova, fost directorin cadrul UniCredit. "Vor sa-i tina pe ucraineni sub presiune panaobtin rezultatul dorit: Timosenko la presedintie."

Putin a pus sub semnul intrebarii capacitatea Ucrainei de aplati, cerand Uniunii Europene sa imprumute tarii cel putin unmiliard de dolari pentru a se asigura tranzitul gazelor naturale.Conform contractului semnat in ianuarie, Ucraina a fost de acord safaca platile lunare pana in cea de-a saptea zi a fiecarei luni.

Ucraina, care a inregistrat o scadere economica de 17,8% intrimestrul doi, va purta noi discutii cu FMI la inceputulsaptamanii viitoare, a declarat Nemyria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO