Business Internaţional

Ruşii au tăiat robinetul la exportul de cereale. Urmează scumpirea pâinii?

15.08.2010, 23:49 26

Rusia a interzis începând de ieri exporturile de cereale, măsuraurmând să rămână în vigoare până la finalul anului. Autorităţile dela Moscova se vor consulta la 1 octombrie pentru a stabili dacă vorprelungi această interdicţie şi în anul 2011, după ce seceta ceafectează Rusia a compromis o mare parte din recolta de cereale aţării, a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de agenţiade presă Thomson Reuters.

"Înţelegem nemulţumirile exportatorilor noştri. Din acest motiv,aşa cum am mai spus-o, interdicţia este o măsură temporară. Maimult, monitorizăm şi analizăm în mod continuu situaţia de pe piaţacerealelor, precum şi proviziile de seminţe de pe piaţa internă", aexplicat Zubkov.

Rusia este unul dintre principalii producători la nivel mondialde grâu, orz şi secară, iar interdicţia privind exportul acestorava genera, cel mai probabil, o nouă creştere a preţului pâinii înregiuni precum Orientul Mijlociu. Măsura restrictivă adoptată deKremlin are scopul însă de a menţine sub control preţurilecerealelor la nivel intern.

Potrivit premierului rus Vladimir Putin, recolta de cereale deanul acesta va ajunge la 60 mil. tone, cu aproape 40% mai puţinfaţă de anul trecut. În condiţiile în care Rusia are nevoie deaproape 80 mil. tone pentru a acoperi consumul intern, ruşii vormai fi nevoiţi să mai importe încă 20 mil. tone.

Anul trecut, Rusia a exportat un sfert din producţia cerealieră.Principalele destinaţii de export au fost Egipt, Turcia, Siria,Iran şi Libia.

Între timp, preţul grâului a continuat să crească pe bursele dinEuropa şi Statele Unite, astfel că, vineri, grâul pentrupanificaţie cu livrare în noiembrie era cotat la bursa Euronext lacirca 216 dolari.

Ruşii au cerut şi altor ţări vecine, precum Kazahstan şiBelarus, să suspende exporturile de cereale. Decizia Moscovei de asuspenda exporturile temporar este motivată nu numai din punct devedere economic, ci şi de faptul că ruşii mănâncă foarte multăpâine, iar creşterea preţului acestui produs este o chestiune carear putea avea puterea să declanşeze proteste sociale.

Analiştii din industria alimentară consideră că existăposibilitatea ca preţul pâinii să crească uşor pe termen scurt,însă acesta va scădea destul de repede la nivelul iniţial, având învedere că Statele Unite au estimat că vor avea o recoltă bogată degrâu anul acesta.

Pe lângă secetă, Rusia se confruntă în prezent cu incendiiputernice, în timp ce Moscova este acoperită de fumul provenit dela aceste incendii.

Pe de altă parte, vin veşti bune din partea investitorilor înceea ce priveşte revenirea economiei ruse. "Ceea ce era mai rău atrecut", iar economia începe să se resusciteze, pe fonduleforturilor din ce în ce mai susţinute ale guvernului de la Moscovade a atrage investitori străini, potrivit reprezentanţilorcompaniei Templeton Asset Management. "Drumul Rusiei către creştereeste îmbelşugat", a postat directorul adjunct al diviziei deinvestiţii pe pieţele emergente din cadrul companiei, GennadyJiliaev, pe blogul directorului executiv Mark Mobius. Indicele dereferinţă al bursei ruseşti, Micex, a avansat anul acesta cu 0,4%,în condiţiile în care indicele MSCI al pieţelor emergente acunoscut un declin de 1,3%. În acelaşi timp, PIB-ul Rusiei acrescut în al doilea trimestru cu 5,2% comparativ cu aceeaşiperioadă a anului trecut, după ce în perioada ianuarie-martieavansase cu 2,9%.

Pe de altă parte, Rusia, care are avantajul de a avea resursenaturale abundente, s-ar putea confrunta cu provocarea de a finevoită să-şi reducă dependenţa de cererea la nivel mondial pentrumaterii prime, potrivit blog-ului lui Mobius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO