Business Internaţional

Ruşii de la Sberbank au pus ochii pe băncile poloneze

Ruşii de la Sberbank au pus ochii pe băncile poloneze

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia după active, a semnat în iulie un memorandum de înţelegere cu Volksbank care cuprinde „principalii termeni“ ai achiziţionării operaţiunilor din Europa de Est ale grupului austriac. Tranzacţia reprezintă cea mai mare achiziţie a unei bănci din Rusia în afara fostului bloc sovietic. Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

25.08.2011, 00:01 416

Cea mai mare bancă din Rusia, Sber­bank, caută oportunităţi de achiziţii în Polonia, fiind interesată de două instituţii de credit, printre care Bank Millennium, a cărei vânzare este analizată de grupul părinte Banco Comercial Portugues (BcP), scrie The Wall Street Journal.

Sberbank, controlată de banca centrală a Rusiei, analizează posibi­litatea achiziţionării Kredyt Bank, controlată de KBC, şi a Bank Millennium. Valoarea de piaţă a Kredyt Bank este de aproximativ 1,3 miliarde dolari şi cea a Bank Millennium de 1,8 miliarde dolari.

Sberbank este secretoasă privitor la ţintele sale de achiziţii, însă un purtător de cuvânt al băncii a declarat că instituţia pune accent pe Europa Centrală şi de Est. În iulie Sberbank a anunţat un acord de achiziţionare a celei mai mari părţi din Volksbank International, divizia est-europeană a grupului austriac Oesterreichische Volksbanken. Acordul nu include subsidiara din România, cea mai mare a diviziei.

Pentru Sberbank intrarea în Polonia poate fi văzută ca făcând parte din strategia de a deveni o bancă globală.

Operaţiunile ruse ale Sberbank sunt lăudate de analişti şi investitori şi sunt extrem de profitabile. Totuşi, analiştii au temeri în legătură cu capacitatea băncii de a încorpora alte francize bancare în mod eficient.

Pe de altă parte, unii analişti se tem că expansiunea în Europa de Est a băncii ar putea avea legătură cu obiective politice, cât şi economice.

BcP deţine în România Mille­nni­um Bank, o filială pe care a înfiinţat-o de la zero după ce a pierdut lupta pentru achiziţia celei mai mari bănci din România BCR, în favoarea austriecilor de la Erste. Conform unor surse de pe piaţa locală, portughezii au tatonat terenul pentru vânzarea diviziei din România, dar până în prezent nu au avut succes.

În România portughezii au investit peste 100 de milioane de euro, dar, neavând o masă critică de clienţi şi afacere, continuă să raporteze pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO