Business Internaţional

Ruşii vin cu tot ce au: Kievul trebuie să reziste în această noapte unui atac fără precedent din partea armatei lui Putin. Oraşul este în întuneric, sunt aşteptate bombardamente masive. Comisia Europeană anunţă noile sancţiuni, dar sunt departe de ce spera Ucraina. Franţa trimite 500 de soldaţi în România şi va conduce operaţiunile NATO

Ruşii vin cu tot ce au: Kievul trebuie să reziste în...

Autor: Ştefan Stan

27.02.2022, 00:44 4600

Ruşii pregătesc o ofensivă de amploare în această noapte împotriva Kievului, iar rapoartele de pe front arată că vor fi desfăşurări de forţe, bombardamente şi atacuri fără precedent de la începutul războiului. 

Ucrainenii, militari şi civili, încearcă să reziste. Forţele Ucrainene din Kiev au recrutat mii de voluntari, cu ajutorur cărora au preluat controlul asupra străzilor din Kiev, după ce militari ruşi sub acoperire, deghizaţi în civili, au încercat să intre în oraş duminică. 

Jurnaliştilor din Kiev li s-a cerut să nu folosească lumină, nici măcar pentru emisii. Oraşul este scufundat într-un întuneric total în anticiparea unor bombardamente masive. 

Comisia Europeană a anunţat la miezul nopţii un pachet de măsuri. În ciuda speranţei Ucrainenilor că Rusia va fi deconectată de la sistemul global SWIFT, numai câtorva bănci li se va tăia accesul. 

"Liderii Comisiei Europene, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada şi Statele Unite condamnăm războiul lui Putin şi atacurile asupra naţiunii suverane şi a poporului Ucrainei. Suntem alături de guvernul ucrainean şi de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor şi normelor internaţionale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei şi vom asigura colectiv că acest război este un eşec strategic pentru Putin. Comisia Europeană a decis să elimine o parte dintre băncile ruseşti din sistemul SWIFT, care va asigura deconectarea acestora de la sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global", se arată în comunicatul Comisiei Europene şi SUA. 

► Germania a anunţat că va trimite arme în Ucraina. 

► Franţa a anunţat că va trimite 500 de soldaţi în România şi va conduce operaţiunile NATO. 

► Statele Unite aprobă suport militar în valoare de 350 de milioane de dolari  

► Elon Musk anunţă că serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale urmează.

► Activele Băncii Centrale din Rusia, în valoare de 643 mld. dolari, vor fi îngheţate. Casa Albă se aşteaptă ca rubla să ajungă în cădere liberă, după ce au pierdut sprijinul Băncii Rusiei din cauza sancţiunilor. 

Ce este SWIFT? 

Deconectarea Rusiei de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, folosit de băncile din întreaga lumea, înseamnă practic tăierea accesului la fluxurile externe din încasări si plăti si la tranzacţiile care derivă din acest lucru. Pur şi simplu băncile din Rusia sunt izolate de sistemul financiar global, ceea ce înseamnă că firmele, dar şi persoanele fizice nu ar mai avea acces, în primul rând, la banii din băncile din străinătate, iar tranzacţiile comerciale nu ar mai putea fi onorate şi decontate.

Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR spune: Deconectarea Rusiei de la SWIFT înseamnă practic ca orice tranzacţie electronică, in special cu exteriorul nu va putea fi efectuată. Sistemul lor bancar ar fi deconectat de la sistem bancar internaţional.

Sistemul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a apărut în 1973 şi este folosit de peste 11.000 de bănci din întreaga lume din peste 200 de ţări. SWIFT este intermediarul şi executorul tranzacţiilor financiare mondiale dintre băncile lumii. Este o platformă de transfer de ordine de plată de către bănci, în numele clienţilor care ulterior trebuie decontate între băncile corespondente. SWIFT are sediul lângă Bruxelles.

Fiecare bancă membră are un cod unic prin care acces la acest sistem internaţional de plăţi prin care se primesc si se transferă ordinele de plată ale clienţilor şi ale băncilor. O firmă din România dacă are de făcut o plată externă dă ordin băncii din ţară să-i facă transferul, iar banca trimite ordinul prin SWIFT către banca externă unde furnizorul companiei din România are contul deschis. Practic este o relaţie între bănci, pentru că o firmă nu poate să facă o plată externă şi chiar internă de una singură.

Dan Pascariu, fostul preşedinte al UniCredit Bank spune că dacă Rusia, adică băncilor de acolo li se va interzice accesul la SWIFT, clienţii nu vor mai putea să primească bani din afară şi să facă plăţi către afară, deci practic activitatea financiară este blocată.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO