Business Internaţional

S-a dat sentinta: vinovat pentru criza impotriva umanitatii

S-a dat sentinta: vinovat pentru criza impotriva umanitatii

Alan Greenspan conduce topul vinovatilor pentru actuala criza mondiala, urmat de Bill Clinton si Gordon Brown, potrivit unui sondaj realizat de Evolution Securities in randul managerilor de fonduri de investitii si investitorilor

12.07.2009, 15:36 33

Vocea omenirii a rasunat. A fost data sentinta finala. Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, este gasit vinovat pentru criza financiara actuala catre care el a condus lumea.
Presedinte al bancii centrale a Statelor Unite intre 1987 si 2006, perioada boom-ului de pe pietele imobiliare si financiare, el a optat pentru rate reduse ale dobanzii si a mers pe principiul autoreglarii pietelor, idei considerate astazi principalele cauze ale crizei ipotecare - punctul de plecare pentru tulburarile de pe pietele financiare mondiale si pentru recesiunea actuala.
Revista Time il pozitiona pe locul 17 in topul celor mai importanti 25 de vinovati pentru actuala criza mondiala.
The Guardian scria ca, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul britanic, cel supranumit „oracolul" sau „economistul economistilor" urca pe prima treapta a podiumului, cu aproape o treime din totalul voturilor (31,9%).
Podiumul este completat de George W. Bush si Gordon Brown, care au, potrivit in­tervievatilor, multe greseli la activ si multe raspunsuri de dat.
Cine nu poarta insa macar o mica parte din vina colectiva pentru criza mondiala? Cetatenii americani sunt vinovati ca au contractat credite ipotecare peste capacitatea lor de rambursare. Est-europenii au mizat pe consum, consum finantat de imprumuturi. Procesul de creditare cunostea o crestere fara precedent. Toata lumea s-a gandit la bunastare. Nimeni nu si-a pus problema ca poate nu e vorba de dorinta, ci de putinta de a duce mai departe ceea ce a fost inceput. Bancile acordau credite pe banda rulanta unor „John Doe" a caror identitate nu prezenta niciun interes atat timp cat procesul de imprumut nu intampina dificultati si numarul creditelor acordate era mai mare decat al concurentei.
Omenirea se face vinovata ca a cautat bunastarea personala in detrimentul celei so­ciale, ca a actionat impulsiv, fara a se mai gandi la consecinte.
In momentul in care pietele au paralizat, visele oamenilor s-au naruit vazand cu ochii. Mass-media si publicul si-au indreptat furia catre tot ce le iesea in cale, de la brokeri ipotecari si directori executivi de pe Wall Street la investitori imobiliari si experti care nu au reusit sa prezica criza. Congresul american audia cei mai importanti directori executivi ai marilor companii, politicienii aruncau vina dintr-un teren in altul.
Unele persoane au mers insa mai departe in timp pentru a cauta originea evenimentelor prezente.
Investitorul miliardar de origine ungara, George Soros, marturisea in urma cu cateva luni ca actuala criza economica isi are originile in anii ‘80 in perioada dereglementarilor ce au marcat sistemul financiar si reprezinta sfarsitul mo­delului pietei libere, care dominase pana atunci statele capitaliste. El a mai adaugat ca sistemul financiar mondial s-a dezintegrat efectiv.
Liberalizarea industriei financiare care a debutat in timpul administratiei Reagan a condus la o serie de probleme care au fortat interventia guvernului, potrivit declaratiilor lui Soros. Recesiunea globala, ce debuteaza prin colapsul pietei imobiliare din SUA, si-a adus contributia la „deteriorarea sistemului finan­ciar", a adaugat el. Tot el spunea ca falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008 a repre­zentat punctul de cotitura al bunei functionari a sistemului de piata.
Declaratia lui Soros este in concordanta cu topul The Guardian, care nu ii uita nici pe Margaret Thatcher si nici pe Ronald Reagan. Desi timpul pare a fi asternut uitarea peste actiunile acestora, ei sunt gasiti vinovati de multi, pentru ca in perioada lor s-au pus bazele capitalismului care a guvernat lumea timp de aproape trei decenii.
Bancherii sunt cel mai adesea invinovatiti pentru criza creditelor, probabil pentru ca ei au fost cel mai aproape de locul faptei si pentru ca avaritia lor i-a facut cu­noscuti. Un sondaj realizat in randul managerilor de fonduri de investitii si investitorilor a extins atat numarul vinovatilor, cat si categoriile sociale, pro­fesionale si intelectuale ale acestora.
Sondajul, realizat de divizia de venituri fixe a Evolution Securities, l-a gasit ca principal vinovat, pe acelasi Greenspan, care a „capturat" 35% din voturi. Fostul presedinte american Bill Clinton a ocupat pozitia secunda dupa Greenspan, obtinand 10% din totalul voturilor celor intervievati. Urmatorul pe lista a fost premierul britanic Gordon Brown. Unii bancheri insa nu au fost considerati demni de acest top. Printre acestia se numara Fred Goodwin, fostul director executiv al Royal Bank of Scotland, si Richard Fuld, cel care a condus Lehman Brothers, banca americana de investitii care a intrat sub protectia legilor falimentului in luna septembrie a anului trecut.
Unele dintre alegerile celor intervievati sunt mai putin obisnuite: Adam Smith, economistul secolului al XVIII-lea, legendarul rege Midas, care transforma tot ce atingea in aur, Sarah Beeny, care in Marea Britanie gazduieste show-uri de televiziune specializate pe probleme imobiliare, si Robert Peston, editorul sectiunii de business a BBC.
Un vot au primit si belgienii, si Ray Wilkins, antrenor secund al echipei de fotbal britanice Chelsea.

Bill Gates se face vinovat de inovatie
Gary Jenkins, cel ce conduce divizia care a realizat sondajul, a sugerat ca o parte din vina ar trebui sa si-o asume si fondatorul Microsoft, Bill Gates, pentru ca a pus bazele tehnologiei care a usurat munca celor care au creat si vandut produsele de creditare extrem de complexe, ce au jucat un rol cheie in cazul crizei.
„Este o gluma", a spus el. „Daca ar trebui insa sa aleg o persoana care in opinia mea se face vinovata de situatia actuala, l-as alege pe Greenspan", adaugand insa ca este nedrept sa arunci vina asupra unei singure persoane.
El a mai declarat ca reputatia lui Greenspan s-a deteriorat rapid, devenind din unul dintre cei mai influenti ganditori economici din lume, principalul vinovat pentru „bubble-ul econo­mic" si pentru ceea ce a urmat.
„El este ca un star din domeniul sportiv, care din erou a devenit o nulitate", a spus Jenkins. „El este Ronan O’Gara al bancilor centrale", a adaugat el, facand referire la un star irlandez din rugby, care
i-a suparat recent pe fani pentru ca a ratat o pla­care.Complexitatea actiu­nilor, instrumentelor si a oamenilor care au stat in spatele tulburarilor de pe piete este deosebit de mare.
Acum insa, cand ce a fost mai greu pare ca a trecut, iar criza nu mai exercita aceleasi presiuni asupra pietelor si actorilor lor, ce ramane de facut este gasirea unor reguli care sa impiedice lumea sa fie din nou victima unei crize de asemenea amploare.

De ce se fac vinovati vinovatii?
A trecut un an de cand lumea a constientizat ca boom-ul economic din ultimul deceniu s-a incheiat, si nu oricum, ci dramatic, printr-o criza. S-a tot vorbit despre greselile savarsite, despre momentele care au schimbat soarta lumii si despre cei care se fac vinovati de criza mondiala. Vinovatii au fost numiti si nu sunt putini, ce ramane sa se mai stabileasca sunt capetele de acuzare.
Dinamitarea Wall Street-ului
Ce a mai ramas din Wall Street-ul din urma cu cativa ani? Au mai ramas doua banci comerciale si un faliment de proportii istorice. Bancile de investitii americane, pilonii Wall Street-ului, nu au reusit sa treaca cu bine de criza actuala. Acestea au disparut dupa ce Bear Stearns si Merrill Lynch au fost cumparate, Lehman Brothers a intrat in faliment, iar Morgan Stanley si Goldman
Sachs au fost transformate in banci de depuneri.
Crahul bursier din 2008
Anul 2008 a fost un an negru pentru bursele din intreaga lume. Cele mai puternice sapte state ale lumii (G7) au avut evolutii dezamagitoare, in Statele Unite bursa pierzand peste 38% din valoarea sa. Pietele emergente au raportat scaderi chiar mai mari. Desi trimestul doi din 2009 este cel mai bun din ultimul deceniu pentru Bursa din Statele Unite, iar la nivel mondial rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare, evolutia rusinoasa din 2008 ramane ca o cicatrice in istorie.
Recesiunea istoriei recente
Economia mondiala este victima celei mai grave recesiuni din istoria recenta, iar perspectivele sunt inca sumbre pe termen scurt si mediu. Economiile cele mai avansate ale lumii vor inregistra in 2009 cea mai mare scadere a produsului intern brut (PIB) de dupa al Doilea Razboi Mondial, potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Fitch. Daca „la creme de la creme" o duce atat de rau, la ce sa se astepte restul lumii, pentru care lumea dezvoltata reprezenta sprijinul? La mai rau.Toate aceste invinuiri sunt puse pe umerii unor oameni, care prin ideile lor si masurile pe care le-au adoptat au pus o caramida la temelia crizei actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO