Business Internaţional

S-a împlinit un an de când premierul Spaniei, Mariano Rajoy, nu reuşeşte să ţină sub control inflaţia şi şomajul

S-a împlinit un an de când premierul Spaniei, Mariano Rajoy, nu reuşeşte să ţină sub control inflaţia şi şomajul

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

21.11.2012, 00:04 458

Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy nu a reuşit să îmbunătă­ţească vizibil starea economică a ţării, bilanţul activităţii după un an de mandat arătând că Spania este în continuare în rece­siune, iar şomajul se află la un maxim istoric de peste 25%.

Acum un an, în plină campanie electo­rală, Mariano Rajoy le promitea spaniolilor că va rezolva problemele ţării sale, scrie publicaţia spaniolă El Pais. "Vă garantez că vom reuşi să trecem peste asta. Vă cer să ne vo­taţi, pentru că acesta ar fi cel mai im­portant mesaj pe care Spania îl poate trans­mite Europei, pieţelor şi care va ajuta la redu­cerea primei de risc", a spus atunci Ra­joy la Madrid la sfârşitul campaniei electorale. Însă, la un an de la victoria partidului său, Partidul Popular, Rajoy este conştient că datele economice pe care le oferă spaniolilor nu sunt bune, dar cere mai mult timp pentru a schimba situaţia.

În decurs de un an, PIB-ul a scăzut, iar şomajul, inflaţia şi prima de risc suveran au crescut. Astfel, dacă în 2011 creşterea economică a Spaniei stagnase, pentru anul acesta se estimează că PIB-ul va înregistra o scădere de -1,6%.

În ceea ce priveşte numărul şomerilor, acesta a crescut pe o perioadă de un an cu aproximativ 800.000, iar inflaţia a ajuns de la 2,9%, nivelul la care se situa anul trecut, la 3,5% în prezent.
În plus, prima de risc suveran a Spaniei se situa la 441 puncte în 2011, iar acum este de 454 de puncte, după ce în luna iulie a atins nivelul de 637 puncte.
Prima de risc suveran măsoară costul asigurării împotriva falimen­tului suveran, fiind practic un indicator al riscului de insolvenţă al unui stat.
În încercarea de a redresa economia spaniolă şi de a face faţă avertismentelor venite din partea Bruxelles-ului, guvernul lui Rajoy a implementat reforme în toate sectoarele, care au afectat dur populaţia ţării.

"Este adevărat că măsurile de austeritate pe care le-am luat au afectat populaţia şi sunt conştient că acestea sunt greu de explicat şi de înţeles, însă sunt absolut necesare pentru a stimula creşterea economică. Altfel, nu le-am implementa", a afirmat premierul spaniol.

În ceea ce priveşte sistemul financiar, Rajoy a continuat reformele guvernului anterior şi a dispus crearea Fondului de stat privind Restructurarea Bancară (FROB) pentru recapitalizarea instituţiilor de credit, estimată la 52 miliarde euro. În plus, guvernul a obligat instituţiile de credit cu probleme financiare să fuzioneze.
Printre cele mai criticate măsuri de austeritate luate de guvernul lui Rajoy se numără majorarea TVA-ului de la 18% la 21% şi injectarea a 23 de miliarde euro de la bugetul statului pentru salvarea băncii Bankia. Din cauza acestei măsuri, guvernul a fost acuzat că "salvează băncile şi nu cetăţenii ţării". Însă răspunsul lui Rajoy a fost că a naţionalizat Bankia pentru a o ajuta să se refacă, urmând ca statul să o vândă ulterior, notează cotidianul ABC.

De asemenea, tot pentru pentru susţinerea sistemului bancar, guvernul spaniol a făcut demersurile necesare pentru crearea "băncii rele", care presupune înfiinţarea unei companii de administrare a activelor care să preia activele neperformante ale băncilor.
Spania a fost forţată să accepte condiţiile pentru supravegherea şi reglementarea băncilor sale, dar şi noi măsuri de austeritate, ca urmare a solicitării făcute în luna iunie Uniunii Europene privind ajutorul financiar de 100 miliarde euro menit să "cureţe" sectorul bancar de credite ipotecare neperformate în valoare de 180 miliarde euro acumulate timp de un deceniu.

Cea mai recentă propunere a guvernului spaniol pentru revenirea pieţei imobiliare
Spania intenţionează să ofere drept de rezidenţă străinilor care cumpără locuinţe de peste 160.000 euro, încercând astfel să găsească cumpărători pentru sute de mii de locuinţe nevândute şi să revigoreze piaţa imobiliară, scrie CNBC. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din guvernul spaniol, Jaime García-Legaz, care a precizat că propunerea se adresează în special investitorilor ruşi şi chinezi care întâmpină dificultăţi atunci când cumpără o locuinţă pentru că nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene (UE). În prezent, Spania oferă cetăţenilor din afara UE vize care sunt valabile maxim 90 de zile. În urma prăbuşirii pieţei imobiliare din 2008, Spania a rămas cu aproximativ 700.000 de locuinţe nevândute, potrivit datelor guvernamentale. Prăbuşirea pieţei imobiliare a afectat sectorul construcţiilor, unul dintre principalele motoare de creştere ale economiei spaniole, iar acest lucru a făcut ca portofoliul creditelor ipotecare neperformante ale băncilor să ajungă la un nivel record, care a destabilizat întregul sistem bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO