Business Internaţional

S&P nu exclude falimentul General Motors

14.12.2005, 19:56 9

Agentia de rating S&P a redus ratingul producatorului american si a lansat chiar ideea unui posibil faliment.

Falimentul General Motors nu este "greu de imaginat", in cazul in care tendintele actuale ale activitatii companiei se vor mentine, a apreciat agentia Standard & Poor''s, dupa modificarea in sens negativ a ratingului producatorului cu doua trepte, de la "BB minus" la "B", scrie CNN Money.

In urma masurii, calificativul GM este cu cinci trepte sub pragul categoriei de grad de risc scazut de investitii. Perspectiva este negativa, ceea ce arata posibilitatea ca ratingul sa fie modificat din nou in sens negativ, in urmatorii doi ani.

Ratingul acordat de S&P este cel mai scazut dintre calificativele atribuite de cele mai mari trei agentii de evaluare financiara.

"In trecut, am considerat, in anumite momente, ca ingrijorarile privind un posibil faliment al grupului sunt exagerate. In prezent, am ajuns la concluzia ca un ast-fel de deznodamant este posibil, in cazul in care ritmul de deteriorare a rezultatelor se va mentine pe parcursul urmatoarelor trimestre", a declarat Scott Sprinzen de la S&P.

Purtatorul de cuvant al General Motors, Gina Proia, a declarat ca nu exista strategia sau intentia de a declara falimentul grupului.

"GM are o strategie agresiva de redresare a activitatilor din America de Nord si inregistram progrese in domenii importante", a spus Proia.

Cel mai mare producator de automobile din lume a inregistrat, de la inceputul anului, pierderi de aproape 4 miliarde de dolari, din cauza costurilor mari ale asistentei medicale precum si ale materiilor prime, a scaderii cotei de piata in Statele Unite si a vanzarilor de vehicule de teren.

"Schimbarile care trebuie sa aiba loc pentru redresarea companiei sunt uriase", a afirmat Dan Zaldivar, analist la RBC Capital Markets din Chicago.

Ratingul diviziei financiare a grupului, General Motors Acceptance (GMAC), nu a fost modificat, dar este tinut sub observatie pentru evolutii ulterioare.

Acest statut reflecta posibilitatea ca GM sa vanda un pachet de actiuni de control la GMAC unei institutii financiare care beneficiaza de un rating ridicat, astfel incat calificativul diviziei sa revina la risc scazut de investitii.

Sprinzen a precizat ca, in cazul in care GM nu va vinde un pachet majoritar de actiuni la GMAC, ratingul diviziei va fi adus la nivelul celui acordat grupului.

El a adaugat ca un faliment al GM ar genera o situatie similara la GMAC.

Modificarea in sens negativ a calificativului acordat de S&P grupului GM a avut loc in aceeasi zi in care ar fi trebuit depuse oferte pentru preluarea unei participatii majoritare la GMAC.

"In acest an am asistat la inrautatirea semnificativa a performantelor financiare ale GM, comparativ cu 2004 si previziunile initiale pentru 2005", se arata intr-un comunicat al S&P.

"Pierderile nete ale activitatilor din SUA ar putea ajunge la 5 mld. dolari (4,2 mld. euro), pe ansamblul anului, chiar si inainte de luarea in calcul a costurilor de restructurare", a avertizat agentia.

Titlurile producatorului auto american au pierdut 31 de centi din valoare, fiind cotate la 22,74 dolari (19,13 euro) pe unitate la bursa Inet.

General Motors, care anul acesta a avut pierderi in valoare de aproape 4 mld. dolari (3,42 mld. euro) din cauza operatiunilor desfasurate in America de Nord, se afla sub presiune pentru a recupera terenul pierdut. Cu putin timp inainte GM a decis sa reduca numarul angajatilor cu inca 5.000, acest anunt urmandu-l pe cel care anunta renuntarea la alti 25.000 de angajati.

De asemenea, GM vrea ca in urmatorii trei ani sa inchida mai multe fabrici. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO