Business Internaţional

Sa faci ce spune SEC, nu ce face ea

04.07.2003, 00:00 20



Securities and Exchange Commission (SEC), institutia care reglementeaza piata de capital americana, a recunoscut intr-un raport de audit ca a gasit cateva probleme in registrele sale contabile.



"Agentia cere ca mii de companii sa aiba registre contabile si sisteme de control intern impecabile, dar se pare ca ea nu a reusit sa faca acest lucru", a comentat Dennis Beresford, fost presedinte al Financial Accounting Standards Board (FASB).



Securities and Exchange Commission cere celor 15.000 de companii listate la bursele americane sa se conformeze standardelor de contabilitate stabilite de FASB. De asemenea, si agentiile federale trebuie sa respecte si sa aplice reglementarile emise de aceeasi institutie.



Auditul a fost efectuat in luna martie pentru inspectorul general al SEC de catre un consultant extern agentiei federale, si anume Cotton Co. din Alexandria (Virginia). In urma verificarii situatiilor financiare pe anul 2002, au fost scoase la lumina "inregistrari necorespunzatoare" in ceea ce priveste, printre altele, salariile, cheltuielile sau contributiile salariatilor la asigurarile sociale. S-au gasit erori si in modul de inregistrare a comisioanelor incasate de la bursele de valori, cea mai importanta sursa de venit a institutiei. In prezent, pentru tranzactii in valoare de 1 milion de dolari, SEC obtine un comision de 46,80 de dolari, anual incasand 682 milioane de dolari.



In raportul de audit nu se afirma ca banii SEC s-ar fi pierdut sau ca ar fi fost furati, ci doar ca situatiile financiare "nu au fost redactate in conformitate cu standardele contabile in vigoare pentru agentiile federale". De asemenea, nu se sugereaza nici ca SEC nu ar primi comisioanele care ii revin din tranzactiile de la bursele de valori.



Securitatea sistemului informatic al agentiei este un alt aspect care nu s-a adaptat cerintelor in domeniu. Acesta este un punct vulnerabil, diverse persoane neautorizate putand sa obtina informatii despre companii sau despre SEC, sau chiar sa poata opera modificari in inregistrarile agentiei.



In raport se mai mentioneaza ca sistemul de inregistrare a penalitatilor incasate de la companiile care incalca legile privind bursele de valori prezinta defecte si "datele furnizate de acesta nu sunt demne de incredere". SEC a promis sa imbunatateasca acest sistem, mai ales ca va incepe sa returneze investitorilor aproximativ 1 miliard de dolari, rezultati in urma solutionarii problemelor legate de WorldCom si Xerox.



In anul 2002 agentia a trecut printr-un val de scandaluri pe Wall Street, fiind gasite nereguli in contabilitate la aproximativ 40 de companii, printre care Enron Corp., WorldCom Inc., Dynergy Inc., Adelphia Communications Corp., Xerox Corp. sau Microsoft Corp. In urma acestor evenimente SEC s-a confruntat cu probleme de ordin financiar, congresul fiind nevoit sa aprobe cresterea finantarii agentiei pentru acest an de la 487,3 milioane la 716 milioane de dolari.



Oficialii SEC au afirmat ca deja s-au cheltuit 500.000 de dolari pentru a corecta erorile prezentate in raportul de audit. "Acestea sunt probleme pe care le cunoastem si deja am luat masuri de redresare a situatiei; de exemplu, de curand am trecut la utilizarea unui nou sistem contabil computerizat", a mai spus Herb Perone, purtator de cuvant al SEC.



"Vreau sa ma asigur ca SEC respecta cele mai inalte standarde de excelenta in toate aspectele managementului intern", declara, acum o luna, William Donaldson, presedintele institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO