Business Internaţional

Salariile managerilor ajung la aproape 10% din profiturile companiilor

02.03.2006, 20:28 11

Managerii americani beneficiaza de salarii mult prea mari in comparatie cu performantele profesionale.

Acum, cand organismul care reglementeaza piata de capital din Statele Unite (Securities and Exchange Commission-SEC) se apropie de finalul procesului prin care stabilirea salariilor conducerilor executive sa devina mult mai transparenta, vine randul investitorilor sa ia decizii corective legate de acestea, scrie Wall Street Journal Europe.

Actionarii trebuie sa se trezeasca. Cu toate ca nu au fost facute studii cu privire la modul in care salariile managerilor ii afecteaza pe actionari, este evident ca veniturile foarte mari pe care acestia le obtin ii supara intr-o oarecare masura pe posesorii de titluri.

Lucian Bebchuk de la Harvard si Yaniv Grinstein de la Universitatea Cornell au publicat un studiu prin care incercau sa evidentieze care este procentul pe care salariile conducerii executive il reprezinta in totalul profiturilor companiilor.

Rezultatele sunt uimitoare: din 1999 pana in 2003 primii cinci manageri ai celor 1.500 de companii din Statele Unite care au fost luate in considerare in elaborarea studiului au primit salarii, bonusuri si actiuni in valoare cumulata de 122 de miliarde de dolari (100,5 miliarde de euro).

In perioada 1993-1997 aceasta suma era de numai 68 de miliarde de dolari (56 miliarde de euro). Ca procentaj din profiturile companiilor, aceasta suma reprezinta, in perioada 2001-2003, 9,8% din profiturile inregistrate de companii. Intre 1995 si 1997 procentul era de numai 5%.

Profesorul Bebchuk este de parere ca managerii nu sunt platiti in functie de performantele pe care companiile le inregistreaza sub conducerea lor.

Studiul facut de cei doi profesori nu este foarte relevant deoarece compara salariile conducerii executive inainte de a fi platite taxele si impozitele cu profiturile impozitate ale companiilor.

Bebchuk este de parere ca, "fiind primul studiu legat de acest subiect, rezultatele sunt destul de aproape de realitate".

"De asemenea acest studiu demonstreaza ca sumele pe care managerii le primesc sunt excesiv de mari." Profesorul a adaugat ca aceste cifre nu includ si beneficiile de care acestia se vor bucura la pensionare.

In prezent unele companii le ofera managerilor direct actiuni ale companiei, nu cum se obisnuia in trecut cand acestia aveau doar optiunea de a cumpara actiuni. Cu siguranta conducerile executive ale companiilor sunt platite prea mult pentru ceea ce fac. Salariile acestora cresc mai repede decat inflatia sau salariul mediu al unui muncitor obisnuit. Si tendinta de crestere continua.

Cu toate acestea, sunt si voci care nu sunt de acord cu aceste afirmatii. Profesorul Steve Kaplan de la Universitatea din Chicago este de parere ca "managerii de nivel mediu nu sunt platiti foarte bine".

Presedintele SEC, Christopher Cox, este foarte aproape de a finaliza reforma prin care sa simplifice procedurile prin care pot fi scoase la lumina salariile managerilor si metodele de stabilire a acestora. Rezultatul pe care Cox il urmareste este ca salariile managerilor sa fie exprimate mult mai clar, nu ca in prezent, cand schemele dupa care se stabilesc salariile sunt foarte complicate.

O data cu cresterea rapida a salariilor persoanelor executive, cu o rata mult mai mare decat cea de crestere a profiturilor companiilor, procesul de stabilire a salariilor a devenit din ce in ce mai complex.

In actele companiilor apar salariile managerilor, care sunt mai usor de trecut cu vederea, dar si o mare varietate de compensatii pe termen lung sau de indemnizatii speciale.

Unele compensatii sunt in bani, in timp ce altele sunt optiuni cu privire la achizitia de actiuni, optiuni ce pot fi materializate pe foarte multe cai. Alte compensatii pe termen lung, printre care si pensiile sau sumele platite pentru rezilierea contractelor ar putea ramane in continuare secrete.

Salariile mari ale conducerii executive ar putea conduce la conflicte intre acestia si actionari si, de asemenea, ar putea duce si la probleme in sistemul de management al companiilor.

Din aceasta cauza este foarte important ca salariile acestora sa fie divulgate intr-un mod simplu si clar. Pana la urma, daca o companie nu dezvaluie astfel de lucruri simple, ce altceva mai ascunde? alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO