Business Internaţional

Salariile managerilor de fonduri au depasit un miliard de dolari

05.06.2006, 00:00 9

Topul salariilor managerilor de fonduri pe 2005 contine in premiera doi manageri care au trecut bariera de un miliard de dolari.

James Simons, managerul firmei de hedging Renaissance Technologies, si T. Boone Pickens Jr, managerul firmei BP Capital Management, au incasat in anul 2005 salarii in valoare de 1,2 miliarde de euro, respectiv 1,1 miliarde de euro, situandu-se astfel pe primele locuri in topul investitorilor institutionali.

Acest top a fost realizat de publicatia Alpha si contine cei mai bine platiti 25 de manageri ai unor fonduri de hedging, scrie Financial Times.

Topul de anul acesta contine in premiera doi manageri care au trecut bariera de un miliard de euro. Castigurile luate in calcul pentru realizarea acestui top sunt valabile pentru persoane si nu pentru firmele pe care le reprezinta, in conditiile in care in ultimul timp a avut loc o explozie a acestui sector.

Astfel, in 15 ani valoarea activelor fondurilor de hedging a crescut de la 31 de miliarde de euro la 1.100 de miliarde de euro.

Cei 26 de manageri inclusi in acest top (pe ultimul loc exista doi nominalizati, cu castiguri egale) au inregistrat in 2005 in medie castiguri anuale de 284 de milioane de euro, cu 45% mai mult decat in 2004.

James Simons, care se situeaza pe primul loc in top, conduce una dintre cele cele mai bine privite firme de hedging, care utilizeaza strategii matematice pentru dezvoltare.

Intre timp, T. Boone Pickens, omul de afaceri texan care si-a castigat faima de pe urma afacerilor cu petrol, si-a deschis propria firma de hedging in urma cu 10 ani.

In momentul de fata, BP Capital Management este una dintre cele mai profitabile firme de hedging din SUA.

In primele 5 locuri ale topului s-au mai situat oameni care au facut legenda in acest domeniu, precum George Soros, managerul firmei Soros Fund Management, cu castiguri de 660 de milioane de dolari, Steven Cohen, de la SAC Capital, cu 431 de milioane de dolari si Paul Tudor Jones, de la Tudor Investment, cu 392 de milioane de dolari.

Desi in 2005 s-a pus un mare accent pe dezvoltarea comunitatii britanice, explozia fondurilor de hedging din Marea Britanie si alinierea pietelor britanice cu cele europene, managerii britanici nu au ocupat pozitii fruntase in topul realizat de Alpha.

Cel mai bine cotati manageri englezi au fost Noam Gottesman si Pierre LaGrange, fondatorii firmei GLG Partners, cu castiguri de 117 milioane fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO