Business Internaţional

Salariul mediu pe Wall Street este de aproape 300.000 de dolari pe an

19.10.2006, 18:40 16

Rezultatele financiare peste estimari inregistrate de bancile de pe Wall Street s-au resimtit si in cresterea salariilor angajatilor.
Cei care lucreaza pe Wall Street au castigat de 5,1 ori mai mult decat alti angajati din New York City anul trecut, intensificarea activitatilor de tranzactionare si majorarea comisioanelor pentru serviciile de consultanta alimentand o crestere record a profiturilor, a anuntat Alan Hevesi, seful autoritatii fiscale a statului New York, citat de Bloomberg.
Salariul mediu pe Wall Street a fost de 289.664 de dolari (231.119 euro) in 2005, un record istoric, a declarat Hevesi. Salariile totale anuale au crescut cu 36% din 2003 pana la 49 mld. dolari anul trecut, generand venituri fiscale in valoare de 2,1 mld. dolari anul trecut. Industria valorilor mobiliare a recreat o treime din locurile de munca eliminate in New York dupa incheierea perioadei de maxima crestere a actiunilor din domeniul tehnologic in 2000, a declarat Hevesi.
Situatia de pe Wall Street este vitala in ceea ce priveste sanatatea economiei new-yorkeze, fiecare noua pozitie creata aici generand alte doua pozitii in oras si una in suburbii. Merrill Lynch, cu sediul in World Financial Center din Manhattan, a angajat 17.000 de persoane in trimestrul trei, multi in New York. "Desi reprezinta numai 5% din numarul locurilor de munca, industria valorilor mobiliare a platit 20% din salariile din oras", a anuntat Hevesi.
Merrill, cea mai mare companie de brokeraj din lume, a raportat o crestere de 41% a castigurilor pe trimestrul trei, veniturile din tranzactii avansand in cel mai rapid ritm de pe Wall Street.
In afara Wall Street-ului, salariile din New York City au inregistrat o crestere de 8,2% din 2003, pana la 56.634 de dolari anul trecut, conform raportului lui Hevesi. Firmele de servicii financiare au platit salariatilor lor un salariu de 2,5 ori mai mare decat salariul mediu din 1990 si de 4,3 ori salariul mediu din 2003.
Primele platite in industrie au atins o valoare record de 21,5 mld. dolari anul trecut, a anuntat seful autoritatii fiscale din New York. Volumul primelor ar putea creste cu 15% in acest an, bancherii de investitii si traderii beneficiind de cele mai substantiale plati, conform estimarilor lansate luna trecuta de Johnson Associates, o firma newyorkeza de consultanta pe compensatii.
"Industria trebuie sustinuta pentru ca este vitala pentru toata economia", a declarat Kenneth Bleiwas, sef adjunct al autoritatii fiscale a statului New York. "Exista in acelasi timp o nevoie de diversificare pentru ca, atunci cand exista o schimbare in cadrul ciclului, alte industrii sa preia acest rol."
Veniturile fiscale generate de Wall Street ar putea creste pana la 2,4 miliarde de dolari in acest an, se arata in raportul lui Hevesi.
In timp ce profiturile obtinute de Wall Street de pe piata americana in acest an vor fi aproape de cea mai mare valoare inregistrata din anul 2000, acestea ar putea scadea cu 23% anul viitor, in contextul in care ritmul de crestere economica va incetini, competitia mai stransa obligand in acelasi timp firmele sa-si micsoreze comisioanele, a anticipat luna trecuta Asociatia Industriei Valorilor Mobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO