Business Internaţional

Salată, roşii, ardei, castraveţi, ouă: Marea Britanie se confruntă din nou cu penurii majore

Salată, roşii, ardei, castraveţi, ouă: Marea Britanie...

Autor: Catalina Apostoiu

23.02.2023, 00:05 624

Umilul ou cădea la sfârşitul anului trecut victimă unei serii întregi de perturbări care au dus la rafturi goale în unele magazine în Marea Britanie. Săptămâna viitoare sau luna viitoare, noi produse ar putea lipsi de pe rafturi, avertiza la acea vre­me Tim Lang, pro­fesor la University of London.

Iar predicţia sa se adevereşte acum, britanicii aflându-se în plină criză de salată, roşii şi ardei roşii. Iar această criză ar putea dura „săptă­mâni întregi“, avertizează retailerii, în condiţiile în care Uniunea Naţio­nală a Fermierilor (NFU) a anunţat că pro­ducţia locală este în scădere în sectoare agricole de la cel al salatei, la cel al ouălor, potrivit Financial Times.

Supermarketurile Asda şi Morrisons au anunţat la începutul săptămânii că vor raţionaliza o serie de produse după ce vremea rea din sudul Europei şi nordul Africii a perturbat recoltele.

Ministrul agriculturii Mark Spencer a declarat că penuriile au fost provocate de „un îngheţ în Maroc şi Spania în noiembrie şi decembrie, ţări pe care ne bazăm în mod tradiţional pentru importuri în această perioadă a anului“.

Însă potrivit preşedintelui NFU Minette Batters, oferta de salată cultivată în serele britanice este de asemenea în scădere pentru că unii fermieri îşi suspendă producţia din cauza preţurilor mari la gaze.

Batters a avertizat că reducerea subvenţiilor agricole post-Brexit, du­blată de scumpirea dramatică a materiilor prime, forţei de muncă şi energiei duc la scăderi de producţie şi în alte ramuri ale agriculturii, cum ar fi cea a ouălor.

Penuriile de ouă ar putea provo­ca retailerilor o problemă de aprovi­zio­nare în decursul următoarelor luni pe fondul unei reduceri generale a industriei britanice şi temerilor că supermarketurile ar putea recurge la importuri, potrivit Poultry World.

Asda a anunţat că permite clien­ţilor să cumpere nu mai mult de trei produse din game ca roşiile, ardeii ro­şii, castraveţii, salata, broccoli, cono­pida şi zmeura, scrie Financial Times.

Morrisons a decis să limiteze achiziţiile de roşii, castraveţi, salată şi ardei roşii începând de ieri.

Retailerii spun că penuriile sunt amplificate şi de producţia mai mică pe perioada iernii din Olanda, din cauza costurilor ridicate ale energiei, notează Reuters.

În mare măsură autosuficientă în vară, Marea Britanie importă în mod tipic 95% din necesarul de roşii şi 90% din cel de salată în perioada de­cembrie-martie.

Penuriile au apărut în condiţiile în care ministrul Mark Spencer a fost bombardat cu întrebări privitoare la o serie de probleme legate de politicile post-Brexit, printre care punerea lentă în aplicare a schemelor de subvenţii pentru ferme, potrivit Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO