Business Internaţional

Salvarea bancilor va duce deficitul Statelor Unite la niveluri record

14.10.2008, 18:29 12

Criza financiara globala absoarbe mai mult din bugetul federal american decat estimasera specialistii, impingand deficitul catre 2.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Programele de bailout puse in aplicare in cazul American International Group (AIG), Fannie Mae si Freddie Mac vor fi probabil mai costisitoare decat se anticipase initial. Statele americane apeleaza la sprijinul fiscal al Washingtonului. Banca centrala americana a anuntat ca va incepe sa achizitioneze efecte comerciale, creditele pe termen scurt folosite de companii in desfasurarea operatiunilor zilnice, ceea ce va spori si mai mult costurile. Iar analistii spun acum ca planul de salvare a bancilor in valoare de 700 mld. dolari aprobat recent de Congresul American va trebui probabil sa aiba o valoare mult mai mare.
"Am banuit dintotdeauna ca se vor cere bani mai multi pe parcurs daca acest lucru va fi necesar si se pare ca va fi necesar", a declarat Stan Collender, fost analist pentru comitetele de buget ale Camerei Reprezentantilor si Senatului. "In acest moment nu se intampla nimic cu efecte pozitive asupra bugetului."
Deficitul bugetar pe 2009 s-ar putea apropia de 2.000 de miliarde de dolari sau 12,5% din Produsul Intern Brut, mai mult de dublul recordului de 6% atins in 1983, conform lui David Greenlaw, economist-sef in cadrul Morgan Stanley. La inceputul lunii, analistii estimasera ca masurile ar putea impinge deficitul pana la 1.500 de miliarde de dolari.
Acest lucru inseamna imprumuturi mai mari contractate de Trezorerie, ceea ce va majora ratele dobanzii, spune Greenlaw.
Titlurile de trezorerie s-au aflat in scadere in ultimele zile chiar in conditiile scaderii actiunilor, semn ca investitorii se pregatesc pentru o crestere a imprumuturilor guvernamentale. Randamentele titlurilor pe zece ani au crescut pana la 3,82%, de la 3,45%.
Platile alocate de guvern pentru a sustine solvabilitatea celor mai importante companii incep sa para insuficiente.
AIG, compania de asigurari preluata de guvern la mijlocul lunii septembrie, a anuntat ca va accesa 37,8 miliarde de dolari de la filiala Fed din New York pe langa cele 85 de miliarde de dolari pe care guvernul i le-a acordat deja.
In cazul Fannie Mae si Freddie Mac, preluate de guvern pe 7 septembrie, situatia financiara si perspectivele legate de castiguri s-au deteriorat in trimestrele doi si trei.
Companiile si autoritatile de reglementare isi recalculeaza valoarea tuturor activelor pentru a lua in considerare erodarea preturilor. Acest lucru ar putea insemna ca guvernul va fi nevoit sa cheltuiasca mai mult pentru a sustine solvabilitatea firmelor. Recent, Fed a anuntat ca va crea un fond special pentru achizitionarea de efecte comerciale. Un oficial al bancii centrale a anuntat ca finantarea din partea Trezoreriei pentru acest program ar putea fi "considerabila".
California, Alabama si Massachusetts cer Fed si Trezoreriei sa le includa titlurile in planurile de salvare a bancilor si companiilor. Piata americana a obligatiunilor de stat si municipale in valoare de 2.660 de miliarde de dolari este aproape inghetata de la intrarea in faliment a Lehman Brothers.
California a anuntat ca trebuie sa vanda titluri in valoare de pana la 7 miliarde de dolari pentru a-si sustine scolile, sistemul de sanatate si alte servicii publice. Administratia Bush a anuntat ca va reanaliza pozitiile financiare ale statelor. "Trebuie sa recapitalizam bancile. Nu-mi imaginez ca primul plan al lui Paulson cuprinde suficiente fonduri pentru a face tot ce trebuie facut in aceasta directie", a declarat Edmund Phelps, castigator al premiului Nobel pentru economie in 2006 si profesor in cadrul Columbia University.
Cheltuielile suplimentare ar putea impinge datoria nationala cu mult peste 70% din PIB, cel mai ridicat nivel inregistrat de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Datoria bruta a Statele Unite, ce include datoriile agentiilor publice si guvernamentale, a atins in acest an 9.600 de miliarde de dolari sau aproximativ 68% din PIB.
Legislatia privitoare la planurile de salvare a impins limita datoriilor guvernului dincolo de 11.300 de miliarde de dolari, de la 10.600 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO