Business Internaţional

Sandy a venit ca o pacoste pentru prezidenţiabilii americani, tocmai în săptămâna de dinaintea alegerilor

Sandy a venit ca o pacoste pentru prezidenţiabilii americani, tocmai în săptămâna de dinaintea alegerilor

Autor: Radu Bostan

01.11.2012, 00:05 253

În pofida planurilor meticuloase, a strategiilor bine puse la punct, a sondajelor, reclamelor şi eforturilor de încurajare a participării la vot, alegerile din SUA ar putea avea un rezultat confuz şi neconform cu aşteptările sau pronosticurile. Sondajele îi arată pe Barack Obama şi Mitt Romney atât de aproape unul de celălalt în ultima săptămână de campanie, încât cele două tabere iau în calcul şi cele mai ciudate posibilităţi. Uraganul Sandy le-a arătat şi că democraţia nu este sub controlul lor, scrie New York Times.

"Bineînţeles că noi credem că, cu cât participă mai mulţi oameni la alegeri, cu atât mai bine. Însă cei 50 de milioane de oameni din calea furtunii au probleme mai urgente şi mai serioase decât politica. Va trebui să aşteptăm şi să vedem impactul uraganului", a spus David Axelrod, responsabil cu campania preşedintelui Obama.

Furtuna a făcut ca ambii candidaţi principali să renunţe la vizitele de campanie. Cu mai puţin de o săptămână până la ziua alegerilor, Obama va fi nevoit să joace şi rolul de preşedinte pe timp de criză şi cel de candidat. Acest lucru i-ar putea fi benefic sau ar putea să-l dezavantajeze, în funcţie de cum percep alegătorii performanţa sa. Obama are astfel şansa să demonstreze că şi-a învăţat lecţiile date de uraganul Katrina şi că poate fi un lider pe timp de criză. Romney este văzut deja ca un personaj negativ. Republicanul a ignorat întrebările reporterilor legate de unele comentarii în care spunea că va tăia fondurile Agenţiei Federale de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă, care conduce operaţiunile de salvare în caz de calamitate, potrivit Thomson Reuters.

Furtuna riscă însă să distragă atenţia publicului de la eforturile ambelor partide de a-şi prezenta argumentele finale. Votul anticipat, pe care s-a bazat preşedintele Obama pentru a-şi îmbunătăţi şansele realegerii, va fi probabil oprit în unele zone de pe coasta de est a Statelor Unite, iar penele de curent ar putea în unele regiuni să dureze chiar până la alegerile de pe 6 noiembrie. Nu a trecut neobservat faptul că Virginia, unul din statele unde cursa este foarte strânsă, ar putea fi printre regiunile cele mai afectate de Sandy.

Vremea nu este singura necunoscută în ultima săptămână de campanie. În ziua alegerilor, rezultatele votului ar putea fi atât de apropiate încât să fie nevoie ca voturile să fie renumărate. În Ohio, unul din statele decisive, urnele ar putea conţine atât de multe voturi provizorii, care nu sunt numărate imediat, încât câştigătorul ar putea fi anunţat abia pe la mijlocul lui noiembrie.

Dintre toate rezultatele confuze, cel mai probabil pare să fie că un candidat va câştiga preşedinţia prin Colegiul Electoral deşi a primit un număr mai mic de voturi din partea cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat cu George W. Bush în 2000. Dacă această situaţie s-ar produce din nou, ar putea fi invers, adică republicanul Romney ar obţine majoritatea voturilor populaţiei şi democratul Obama ar revendica victoria în Colegiul Electoral.

Dacă preşedintele Obama ar fi reales astfel, criticile ar ploua din nou asupra Colegiului, o rămăşiţă învechită din secolul 18. Fiecare stat are un elector pentru fiecare membru din cele două camere ale Congresului. Electorii sunt liberi să voteze pentru oricare candidat, însă ei depun un jurământ prin care se angajează să voteze pentru câştigătorul votului popular în circumscripţia lor. Colegiul are 538 de electori, deci un candidat are nevoie de 270 de voturi pentru a câştiga. Dacă nimeni nu câştigă, Camera Reprezentanţilor desemnează preşedintele.

"Dacă s-ar repeta situaţia din 2000, dar de data aceasta cu un republican câştigătorul votului popular şi un democrat câştigător în Colegiul Electoral, atunci înseamnă că ambele partide au fost fripte de Colegiu în ultimii 12 ani. Astfel, poate s-ar lua în calcul o reformare a sistemului", a spus Robert W. Bennett, profesor de drept la Northwestern University şi autor al mai multor lucrări despre Colegiul Electoral.

Colegiul a fost ţinta criticilor aproape de la început. Pe parcursul ultimilor 200 de ani, Congresul american a înregistrat peste 700 de iniţiative pentru eliminarea sau revizuirea Colegiului şi a consemnat mai multe amendamente constituţionale pentru schimbarea sistemului decât pe orice altă temă, potrivit Arhivelor Naţionale ale SUA. Un sondaj Gallup de anul trecut a relevat că 62% din public era în favoarea unui amendament care să facă votul popular cel decisiv în alegerile prezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO