Business Internaţional

Santander, activa pe o piata pe care castigatorul ia tot

21.10.2008, 15:52 29

Banco Santander, cea mai mare institutie de credit spaniola, opereaza in sistemul "castigatorul ia tot" de pe piata de unde poate beneficia din salvarea bancilor falimentare, scrie Bloomberg.

"Noi operam pe o piata in care castigatorul ia totul. Putem sa sporim valoarea salvand bancile falimentare pe care le luam la preturi atractive", a declarat Jose Antonio Alvarez, directorul financiar al bancii spaniole.
Oficialii Santanader au hotarat sa cumpere anul acesta banca britanica Alliance & Leicester, precum si depozitele si filialele bancii ipotecare Bradford & Bingley pentru a vrea, in urma fuziunii acestora, al treilea creditor ca marime din Marea Britanie. Presedintele bancii Santander, Emilio Botin, a obtinut mai mult de 60 de miliarde de dolari (44,6 miliarde de euro) din achizitii, compania pe care o conduce devenind cea de-a doua mare institutie bancara europeana ca valoare de pe piata.
"Bradford & Bingley este un exemplu de institutie pe care banca o poate cumpara ieftin pentru a-si spori valoarea", a declarat Alvarez. Bancile puternice vor avea oportunitatea de a face afaceri in "conditii mai bune. In trecut, traiam pe o piata a celor care vindeau, in care erau prea multi cumparatori pentru fiecare activ, ceea ce s-a transformat intr-o cursa a invingatorilor", a adaugat acesta.
Santander a castigat cu 2,1% mai mult pe actiune, fiecare ajungand la valoarea de 10,87 euro, aducand compania la o valoare totala de 68 de mld. de euro.
Brazilia este un rival neinsemnat pentru afacerea Santander, chiar daca a cumparat banca ABN Amro Holding din Spania anul trecut cu aproape 11 mld. de euro. Achizitia, care face din Santander cel de-al treilea creditor brazilian ca marime, ii confera bancii oportunitatea de a pune capat distantei fata de rivali, inclusiv fata de Banco Bradesco.
Fortis, unul dintre partenerii Santander de anul trecut la achizitia ABN Amro, a dat faliment dupa incercarea esuata de salvare a guvernului. Botin a afirmat pe 22 septembrie ca scopul oficialilor Santander este de a avea un profit de 10 miliarde de euro in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO