Business Internaţional

Săptămâna cea mai plină a anului stă sub zodia politicului în SUA, China şi Europa

Săptămâna cea mai plină a anului stă sub zodia politicului în SUA, China şi Europa

Xi Jingping, viitorul „împărat” al Chinei, a doua economie ca mărime la nivel mondial. Foto: AFP/Mediafax

Autor: Radu Bostan

06.11.2012, 00:05 320

La două zile după votul din SUA, în China, a doua eco­nomie a lumii, va începe al 18-lea congres al Partidului Co­munist, scrie Thomson Reu­ters. Dacă nu se produce una din cele mai mari surprize politice dintre ultima vreme, congresul va culmina săptămâna viitoare prin confirmarea lui Xi Jingping ca succesor al preşedintelui chinez Hu Jiantao. Xi va avea puterea timp de zece ani. Faptul că cele mai mari economii mondiale îşi aleg liderul în acelaşi timp este fără precedent.

Mai multe depind de Grecia decât de SUA sau China

Un impact mai mare asupra economiei mondiale decât evenimentele din SUA şi China l-ar putea avea voturile din parla­mentul Greciei, o economie minusculă prin comparaţie cu cea americană sau chineză. Analiştii se aşteaptă ca guvernul condus de Antonis Samaras să aibă suficient sprijin în legislativ pentru a adopta miercuri un pachet de măsuri de reformă structurală şi duminică bugetul de austeritate pentru anul viitor. Măsurile includ reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare totală de 13,5 miliarde de euro, cât şi modificări de legislaţie pentru a le permite companiilor să angajeze şi să concedieze mai uşor salariaţii.

În aşteptarea voturilor, principalele sindicate din sectorul privat şi cel bugetar au anunţat o grevă de 48 de ore începând de astăzi. Jurnaliştii, doctorii, angajaţii din domeniul transporturilor şi vânzătorii din magazine se pregătesc şi ei să intre în grevă. Grecia trebuie să aprobe reformele şi bugetul pe 2013 pentru a primi tranşa de 31,5 mld. euro din bailout-ul internaţional fără de care ar intra în faliment. "Acestea vor fi ultimele tăieri de salarii şi pensii", le-a promis premierul Samaras colegilor din partidul Noua Democraţie.

Votul va fi însă la limită, "trădarea" a numai trei din parla­mentarii coaliţiei de guvernământ, fiind îndeajuns pentru ca reformele să fie res­pinse. "În această situaţie improbabilă, dar nu complet imposibilă, zona euro s-ar în­drepta spre o nouă perioadă agitată. Discu­ţiile despre ieşirea Greciei din uniunea mo­netară ar putea reveni în pofida dorinţei Ger­maniei de a menţine Grecia în zona euro", este de părere Holger Schmieding, eco­nomist la banca londoneză Berenberg Bank.

Votul strâns va indica oricum că Grecia este aproape de limita capacităţii de a se conforma cerinţelor creditorilor interna­ţionali, care vor şi mai multă austeritate pentru ca ţara să atingă ţintele de deficit bugetar. Aceste ţinte sunt şi ele din ce în ce mai îndepărtate pe măsură ce economia se contractă sub povara austerităţii. Grecia se află în al cincilea an de recesiune şi se îndreaptă spre al şaselea.

Europa rămâne un mare pericol pentru economia mondială

Criza financiară din zona euro este în continuare cel mai mare obstacol în calea creşterii economice mondiale, potrivit unui oficial american. Totuşi, majoritatea econo­miştilor chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să menţină joi rata dobânzii de refinanţare neschimbată la 0,75%.

De asemenea, cei mai mulţi analişti cred că banca centrală a Marii Britanii nu va lansa o nouă rundă de ajustări monetare prin achiziţii de titluri.

"Nu există în prezent o politică pro-creştere în zona euro. Mai devreme sau mai târziu, politicienii va trebui să accepte că mixul curent de măsuri nu funcţionează, iar aceasta va crea noi diviziuni", a spus Adams.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO