Business Internaţional

Saptamana de cosmar pentru dolarul american

Saptamana de cosmar pentru dolarul american

Click pentru imaginea intreaga

24.09.2007, 18:07 13

Moneda americana a inregistrat cele mai mari pierderi saptamanale in raport cu euro din luna martie, in conditiile in care decizia luata de banca centrala a SUA (Fed) pe 18 septembrie, de reducere a ratei dobanzii de referinta cu o jumatate de punct procentual, a dus la o scadere a atractivitatii activelor americane, relateaza Bloomberg.
Dolarul a inregistrat un declin de 1,6 procente saptamana trecuta fata de moneda europeana, consemnand o scadere de 6,3 procente in acest an in raport cu euro.
Vineri, dolarul a atins un nou minim istoric in raport cu euro, moneda unica europeana fiind tranzactionata la aproximativ 1,4070 dolari.
Dolarul se afla sub presiune din momentul in care Fed a decis reducerea ratelor dobanzii cu o jumatate de punct procentual pana la 4,75%, prima reducere din anul 2003, in conditiile in care cel mai dramatic declin al pietei rezidentiale din ultimii 16 ani ameninta sa afecteze cea mai mare economie a lumii.
Rata de referinta a Bancii Centrale Europene se afla la nivelul de 4%. Scaderea dolarului a survenit pe fondul speculatiilor conform carora Arabia Saudita ar putea renunta la raportarea fixa a monedei locale fata de dolar, anuntand in acest sens, cu ceva timp in urma, ca va urma si o schimbare a politicii de rezerve valutare, adoptand si euro in cosul de valute.
Indicele pe dolar calculat de New York Board of Trade, ce compara moneda americana cu un cos de sase monede principale la nivel global, printre care euro si yenul, a atins 78,398 puncte pe 21 septembrie, cel mai scazut nivel din septembrie 1992. Indicele pe dolar al bancii centrale americane a scazut pana la 74,78 puncte pe 20 septembrie, cel mai slab rezultat din momentul lansarii acestui indice, in 1971.
Dolarul neozeelandez a inregistrat cea mai semnificativa crestere din randul a 16 monede principale saptamana trecuta, avansand cu 4,4 procente in raport cu dolarul american. Dolarul canadian a inregistrat o crestere de 2,9 procente in raport cu dolarul american, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1998, urcand peste nivelul de 1 dolar american pentru prima data din noiembrie 1976.
Aprecierea monedei euro a fost criticata de foarte multi, in frunte cu presedintele francez Nicholas Sarkozy. Acesta a criticat dur intarirea monedei europene, indemnand Banca Centrala Europeana sa decida o politica monetara menita sa reduca aprecierea monedei euro.
Recent, Lorenzo Bini Smaghi, membru al board-ului BCE, a declarat ca politica monetara nu trebuie sa includa niciun fel de angajament de mentinere a ratei de schimb la un anumit nivel. Lorenzo Bini Smaghi a remarcat in acelasi timp ca banca ar putea interveni in sensul reducerii valorii euro daca va considera ca acest lucru este potrivit.
Saptamana viitoare, moneda americana ar putea inregistra noi pierderi in urma publicarii unor rapoarte asteptate sa indice scaderi ale vanzarilor de locuinte, bunuri de folosinta indelungata, cat si o deteriorare a increderii consumatorilor.
"Slabiciunea dolarului se va mentine", spune Simon Derrick, strateg-sef pe probleme monetare in cadrul Bank of New York Mellon Corp. din Londra. "Criza nu a luat sfarsit, iar Fed ar putea continua sa reduca ratele dobanzii".
In conditiile in care dolarul canadian a ajuns la paritate cu dolarul american "este corect sa spunem ca increderea in moneda americana a fost puternic zdruncinata", declara David Jones din cadrul CMC Markets.
Pe termen mai lung, se estimeaza ca slabiciunea dolarului se va mentine. "In conditiile in care colapsul dolarului din trimestrul patru al anilor 2002, 2003 si 2004 este inca o amintire vie pentru multi, exista riscul producerii unei accelerari dramatice a cresterii euro in raport cu dolarul," spune Simon Derrick din cadrul Bank of New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO