Business Internaţional

Saptamana neagra pentru bursa din SUA

Saptamana neagra pentru bursa din SUA

Click pentru imaginea intreaga

30.07.2007, 17:24 20

Bursa americana a incheiat cea mai slaba saptamana din ultimii cinci ani. Indicele Dow Jones a scazut cu 208,10 puncte, dupa ce joi scazuse cu 311,5 puncte, pierzand astfel 4,23% in numai o saptamana, scrie International Herald Tribune.
Investitorii nu s-au aratat foarte convinsi de raportul guvernului care anunta o crestere economica mai rapida in al doilea trimestru.
Bursa americana a devenit in ultimele luni din ce in ce mai nesigura, de vreme ce scaderea brusca a pietei imobiliare si probleme din sectorul bancar afecteaza puternic economia americana. In acelasi timp cresterea economica puternica din China, India si Europa a mentinut economia mondiala la un nivel ridicat.
"Economia este inca puternica, exista o crestere a locurilor de munca, iar rata somajului este scazuta", a declarat Liz Ann Sonders de la firma de brokeraj Charles Schwab. "Dar exista si probleme, iar aceste probleme par sa capteze in mai mare masura atentia jucatorilor de pe piata".
Vineri dimineata, presedintele George W. Bush si patru dintre oficialii din domeniul economic si fiscal de la Casa Alba au incercat sa disperseze temerile privitoare la economia americana. Ei au citat un raport al Departamentului Comertului care arata ca ritmul cresterii economice s-a accelerat in ultimele trei luni; cresterea economica inregistrata a fost de 3,4%, in crestere fata de 0,6% cat s-a inregistrat in primele trei luni ale anului.
"Lumea de astazi este puternica, economia mondiala este puternica. Cred ca unul dintre principalele motive pentru care economia mondiala este puternica este acela ca economia noastra ramane puternica", a declarat presedintele american.
La incheierea sedintei de tranzactionare de vineri, indicele S&P 500 a scazut cu 1,6 procente, sau 23,71 puncte, ajungand la 1.458,95 de puncte. Indicele Dow Jones a scazut cu 1,5%, ajungand la 13.256,47 puncte.
De asemenea indicele NASDAQ scazut cu 37,10 puncte sau 1,4 %, ajungand la 2.562,24 puncte. Indicele FTSE 100 a ajuns la 6.215,2 puncte, dupa ce pe 15 iunie ajunsese la un nivel record de 6.732,4. Indicele FTSE 300 a pierdut 5%, inregistrand cea mai proasta performanta din martie pana acum.
Pretul barilului de petrol a crescut cu 3%, ajungand la 77,02 dolari pe baril. Dupa declinul de joi al bursei americane, piata europeana de actiuni a scazut si ea. Si bursa asiatica a inregistrat una dintre cele mai proaste zile din acest an, indicele de referinta al bursei japoneze a inregistrat o scadere de 2,4 procente.
Actiunile fondului de investitii Blackstone au inregistrat o scadere de 1,40 dolari sau 5,5%, ajungind la 24,30 dolari.
Tobias Levkovich, de la Citigroup, a declarat ca atentia investitorilor a fost captata aproape in totalitate de schimbarile petrecute pe piata creditelor, ignorand ceilalti factori care influenteaza pretul actiunilor, cum ar fi profitul companiilor.
Si bursele europene au avut cea mai slaba saptamana din ultimele cinci luni din cauza temerilor ca inasprirea creditarii va duce la o scadere a fuziunilor si achizitiilor la nivel mondial. Indicele Stoxx 600 a pierdut 5,1% saptamana trecuta. Stoxx 50 a scazut cu 4,9%, iar Euro Stoxx 50 a scazut cu 4,5%.


Bursele din Europa Centrala, afectate de criza din SUA
Vineri, pentru a patra zi consecutiv, actiunile companiilor de pe piata central-europeana au inregistrat scaderi. Companiile care au inregistrat cele mai mari pierderi sunt OMV, cea mai mare companie petroliera austriaca, si CEZ, cel mai mare furnizor de utilitati din Cehia, scrie Bloomberg.
Actiunile Zentiva au inregistrat cea mai mare scadere de cand campania a fost listata la bursa, acum trei ani, iar oficialii firmei au declarat ca profitul pentru prima jumatate a acestui an va fi mai scazut decat se estimase initial.
Conform ziarului Nepszabadsag, compania austriaca OMV planifica lansarea unei oferte publice pentru achizitia MOL, cea mai mare companie petroliera din Ungaria, insa acest anunt a fost infirmat de oficialii OMV.
Indicele NTX, de referinta pentru Europa Centrala si de Est, a scazut cu 1,1%, ajungand la 1981,19 puncte.
Indicele austriac ATX a scazut cu 1,3%, indicele ceh PX cu 2,4%, iar cel polonez WIG 20 cu 0,8%. Actiunile OMV au scazut pentru a treia zi consecutiv, ajungand la 45,07 euro, iar actiunile CEZ au coborat cu 1,5%, pana la 1.085 coroane cehe. Actiunile Zentiva au pierdut 16%, ajungand la 1.188 coroane, cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni.
Actiunile MOL au crescut dupa doua zile de pierderi, atingand nivelul de 29.400 forinti (118,65 euro), o crestere de 2,8%.
Actiunile Telecomunikacja Polska au scazut cu 2,1%, ajungand la 22,48 zloti (5,9 euro), in timp ce actiunile Orbis, cel mai mare lant hotelier polonez, au inregistrat o scadere de 6 procente, atingand nivelul de 74,2 zloti (19,5 euro).

Dolarul se intareste
Moneda americana a inregistrat sambata cea mai mare crestere de anul acesta in raport cu moneda europeana, scrie Bloomberg. Dolarul a inregistrat o crestere de 1,4% pana la 1,3636 dolari pentru un euro si de 1,55% fata de lira sterlina, pana la 2,242 dolari/lira sterlina. Cresterea are loc dupa scaderea substantiala din 24 iulie cand moneda americana era cotata la 1,3852 dolari pentru un euro si 2,0654 dolari pentru o lira sterlina. Moneda americana a inregistrat cresteri in raport cu toate cele 16 cele mai tranzactionate valute, singura exceptie fiind yenul japonez, acesta inregistrand o crestere de 2,2% in raport cu moneda americana. Fed a mentinut dobanda de referinta la 5,25%, ultima majorare a dobanzii avand loc in iunie anul trecut. In zona euro, dobanda de referinta este de 4%, in Anglia de 5,75%, iar in Japonia de numai 0,5%, cea mai mica inregistrata in randul tarilor industrializate. (Andrei Cretoiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO