Business Internaţional

Sapte oferte pentru Unipetrol - Cehia

15.01.2004, 00:00 20



Fondul National al Proprietatii din Republica Ceha (FNM) a primit sapte oferte preliminare pentru pachetul de 62,99% detinut de stat in cadrul companiei din domeniul petrochimic Unipetrol, a declarat purtatoarea de cuvant a FNM, Petra Krainova.



Krainova nu a specificat care sunt cei sapte ofertanti. Ziua de luni a reprezentat termenul limita pentru depunerea ofertelor preliminare. Purtatoarea de cuvant a declarat ca nu s-a constituit inca nici un consortiu.



Compania poloneza PKN Orlen si-a confirmat oferta. "Oferta a fost depusa in faza preliminara a negocierilor, confirmand interesul companiei Orlen in ceea ce priveste privatizarea Unipetrol. In acelasi timp, acesta cuprinde o parte a strategiei Orlen, conform careia Orlen va deveni unul din liderii procesului de consolidare a sectorului rafinarii combustibililor in Europa Centrala," a declarat compania.



"Orlen se considera un investitor strategic pe termen lung si una din companiile regionale ce vor consolida pozitia celor mai importante active ale Unipetrol," se arata in declaratia companiei.



Compania a mai mentionat si contractul pe care l-a semnat initial cu conglomeratul ceh Agrofert Holding privind vanzarea acelor active ale Unipetrol ce nu au o importanta majora pentru activitatea desfasurata de Orlen.



De asemenea, Orlen are in vedere o viitoare colaborare cu compania americana din sectorul petrolier ConocoPhilips, conform unui acord initial anuntat pe 9 ianuarie. ConocoPhilips detine 18,3% din Ceska Rafinerska (CeRa), o divizie de rafinare a Unipetrol.



O comisie guvernamentala urmeaza sa desemneze ofertantii ce vor participa la o a doua runda de negocieri. Ofertele pentru aceasta runda vor fi depuse in cea de-a doua jumatate a lunii martie, iar castigatorul va fi anuntat pana la sfarsitul aceleiasi luni.



Actiunile Unipetrol au atins o valoare record luni.



Economistii cehi se asteapta ca vanzarea Unipetrol sa aduca statului 15 miliarde de coroane.



Incercarea anterioara a guvernului de a vinde Unipetrol a esuat in momentul in care castigatorul unei prime licitatii, Agrofert Holding, a refuzat sa plateasca pretul de cumparare, ce s-a ridicat la 361 milioane de euro.



Holdingul Unipetrol este alcatuit din compania-mama Unipetrol, holdingul petrochimic Chemopetrol, producatorul de cauciuc Kaucuk, retailerul de combusibil Benzina, compania de rafinare CeRa, compania Paramo si firma farmaceutica Spolan.



Printre ceilalti potentiali ofertanti se numara si compania ungara MOL, grupul financiar ceho-slovac Penta, compania petroliera si de gaze KazMunaiGaz, cea ungara BorsodChem si concernele petroliere Shell si cel italian ENI.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO