Business Internaţional

Sare pretul petrolului de pragul de 100 de dolari?

02.11.2007, 22:08 16

Pentru prima oara in istorie, pretul petrolului a depasit 96 de dolari la bursa din New York dupa ce stocurile Statelor Unite au scazut la minimul ultimilor doi ani, iar economia americana continua sa creasca, scrie Bloomberg.
Petrolul a sarit din nou de 90 de dolari/baril dupa ce Fed a redus dobanda de referinta. Mexicul, unul dintre cei mai importanti furnizori de petrol ai SUA, a reluat exporturile dupa ce o furtuna ce a lovit Golful Mexic a redus activitatea de productie a companiei Petroleos Mexicanos mai mult decat se anticipa.
"O crestere puternica a PIB-ului SUA este lucrul care duce la majorarea cererii de petrol", a declarat Dariusz Kowalczyk, strateg la compania CFC Seymour din Hong Kong.
Pretul petrolului cu livrare in decembrie s-a apreciat cu 1,71 dolari, respectiv 1,8%, la 96,24 dolari/baril pe Bursa de Marfuri din New York. Aceasta este valoarea maxima atinsa de pretul petrolului din 1983 pana in prezent.
Miercuri, pretul petrolului cu livrare in decembrie s-a apreciat cu 4,15 dolari/baril, respectiv 4,6%, ajungand la 94,53 dolari/baril. Avansul inregistrat miercuri este cel mai important din 19 septembrie 2005 pana acum. In urma cu doi ani, uraganul Rita a amenintat productia de petrol din Golful Mexic. Pretul barilului de petrol a crescut cu 63% in ultimele 12 luni.
Marti, pretul petrolului a scazut cu 3,4% dupa ce banca de investitii Goldman Sachs, care preciza in iulie ca pretul unui baril ar putea sa ajunga la 95 de dolari, si-a sfatuit clientii ca "este vremea sa obtina profit".
" Atat timp cat vom obtine cifre extrem de puternice in ceea ce priveste PIB-ul, vom asista si la o crestere a cererii", a afirmat Mark Waggoner, presedintele companiei californiene Excel Futures.
Petrolul Brent cu livrare in decembrie a inregistrat o crestere a pretului de un dolar (1,1%), pana la valoarea record de 91,63 dolari/baril, la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO