Business Internaţional

Sarkozy şi Merkel au stabilit ageda unui summit franco-german, înaintea reuniunii UE de la sfârşitul lunii

Sarkozy şi Merkel au stabilit ageda unui summit franco-german, înaintea reuniunii UE de la sfârşitul lunii

Autor: Radu Racu

03.01.2012, 10:49 228

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a stabilit luni cu cancelarul german Angela Merkel agenda unui summit bilateral franco-german care va avea loc săptămâna viitoare, pentru identificarea unor soluţii la criza datoriilor din zona euro, în avanpremiera summitului UE de la sfârşitul lunii ianuarie, scrie Wall Street Journal.


Cursa Paris- Berlin, devenită uzuală în ultima parte a anului trecut va fi făcută din nou de preşedintele francez pe data de 9 ianuarie. Întâlnirea de săptămâna viitoare va fi prima dintr-o serie de mai multe dezbateri ale celor doi lideri europeni care ar trebui să genereze măsuri concrete pentru o economie integrată a zonei euro şi o supraveghere mai strictă a bugetelor statelor membre, comentează ziarul american.


Criza datoriilor din Grecia, începută în urmă cu doi ani, s-a extins rapid în zona euro în adoua parte a anului trecut, pe măsură ce deciziile politice ferme ale statelor membre au întârziat să apară. În lipsa unui consens între Marea Britanie şi ceilalti lideri ai blocului comunitar (detalii aici), la sfârşitul anului 2011, oficialii politici se întorc din vacanţa de Sărbători pentru a se confrunta cu prognoze macroeconomice din ce în ce mai pesimiste.


Potrivit unui sondaj realizat de compania Markit în rândul directorilor de companii, Purchasing Managers Index (PMI) pentru industria prelucrătoare din zona euro a urcat uşor de la 46,4 puncte în noiembrie la 46,9 puncte în decembrie, însă a rămas pentru a cincea lună consecutiv sub pragul de 50 de puncte, care marchează diferenţa dintre contracţie şi creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO