Business Internaţional

Sarkozy vrea sa apere companiile franceze de speculantii financiari

23.11.2008, 17:54 20

Ideea unui fond de protejare a economiei, pe care Sarkozy a vehiculat-o cu o luna in urma, este cea mai recenta masura de sprijinire a economiei, insa cu siguranta nu va fi ultima, scrie International Herald Tribune.

Si asta in conditiile in care presedintele a anuntat introducerea in urmatoarele saptamani a unui pachet de stimulare economica in vederea investirii "masive" in infrastructura, educatie si cercetare, sugerand ca industria auto ar putea primi, de asemenea, asistenta.
Comisia Europeana va analiza investitiile realizate prin intermediul respectivului fond pentru a se asigura ca acestea nu vor restrictiona fluxurile libere de capital. Sarkozy a declarat ca fondul va furniza finantari pentru achizitionarea de participatii in cadrul companiilor strategice, vulnerabile in fata preluarilor de catre speculanti din cauza prabusirii valorice a actiunilor.
Indicele CAC 40, care include cele mai importante companii ale Frantei, s-a diminuat cu 45% de la debutul ultimei runde a turbulentelor financiare in septembrie anul acesta.
Banii vor finanta si intreprinderile mici cu un potential semnificativ de crestere, dar care intampina probleme in contractarea creditelor, a mai declarat presedintele francez.
Franta a evitat in principiu recesiunea, inregistrand o crestere economica de 0,14% in trimestrul trei, insa oficialii din guvern au afirmat ca este o chestiune de timp pana cand economia va intra in declin.
Fondul va fi administrat de guvernul francez si de Caisse des Depots et Consignations (CDC), banca de stat ce a investit o lunga perioada in favoarea sectorului public si care va detine 50% din fond. Fondul, limitat initial la 20 mld. euro, ar putea sa se extinda, a afirmat Sarkozy, invitand investitorii straini si fondurile suverane sa se alature demersului sau.
"Nu vom pastra actiunile pe care le achizitionam pentru totdeauna", a conchis Sarkozy.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO