Business Internaţional

Scaderea din constructii incetineste economia americana

30.10.2006, 16:41 8

Economia SUA a inregistrat cel mai scazut nivel al cresterii PIB din ultimii trei ani, pe fondul declinului cheltuielilor pentru constructii pentru prima data in 15 ani.
Avansul celei mai mari economii din lume a fost de numai 1,6% in trimestrul trei, cel mai mic din ultimii trei ani. Principala cauza a acestei incetiniri economice este micsorarea cererii de pe piata imobiliara, dupa cum a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute Departamentul american pentru Comert.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu numai 1,6% in trimestrul incheiat la 30 septembrie, aceasta cifra fiind sub nivelul de 2,6% inregistrat in la doilea trimestru si la o distanta considerabila fata de nivelul de 5,6% din primul trimestru.
Cresterea din cel de-al doilea trimestru, inferioara previziunilor de 2,2% facute de analistii economici, reflecta un mix de factori negativi, dintre care cel mai important este reducerea cu 17,4% a cheltuielilor alocate constructiei de locuinte.
O problema majora cu care se confrunta economia SUA este piata imobiliara, care se afla intr-un declin considerabil.
Declinul cheltuielilor pentru constructii este cel mai important din ultimii 15 ani, dupa scaderea de 21,7% inregistrata in primul trimestru al anului 1991. In primavara anului trecut, acest sector era unul dintre principalele motoare ale cresterii economiei SUA, adaugand un procent la cresterea economica a tarii.
Si bursa din New York este afectata, principalii indici bursieri aratand o scadere considerabila dupa recordurile de la inceputul lunii. Indicele Dow Jones a inregistrat o scadere de 74,40 puncte, atingand cota de 12.090,26 de puncte.
Si totusi, pana la un anumit punct, economia Statelor Unite inca este considerata una din cele mai mari din lume. In al treilea trimestru, deficitul comercial al SUA a redus cresterea economica interna cu 0,58%, transferand cererea interna producatorilor din alte tari.
Acest lucru a contribuit la cresterea productiei globale. Fondul Monetar International a majorat prognoza pentru cresterea productiei globale anuala la 5,1%, de la 4,8%, procentul din 2005.
Economistii sunt de parere ca din cauza scaderii economice din SUA, aceasta nu va mai contribui la cresterea economica de peste Ocean.
"Valoarea schimburilor comerciale ar trebui sa creasca pentru ca economia globala are un ritm de dezvoltare mai rapid decat cel al SUA", a declarat David Kelly, economist in cadrul Putnam Investments din Boston.
Oficialii FMI sunt de parere ca aceasta crestere economica la nivel global isi va incetini ritmul, ajungand la 4,9% anul viitor.
Cheltuielile companiilor pentru acive fixe au crescut cu numai 50,7 mld. dolari (40 mld. euro), comparativ cu 53,7 mld. dolari (42,4 mld. euro) in trimestrul al doilea, in timp ce volumul bunurilor importante a avansat cu 7,8%, comparativ cu 1,4% in trimestrul anterior.
Efectul negativ al pietei imobiliare asupra cresterii economice era anticipat in contextul reducerii preturilor, atat pentru constructiile noi, cat si pentru cele vechi. Investitiile si cheltuielile de consum s-au mentinut la un nivel ridicat, confirmand previziunile conform carora cresterea economica va continua intr-un ritm moderat.
Analistii economici sunt de parere ca banca centrala a SUA (Fed) nu va mai recurge in viitor la majorarea ratelor dobanzilor.
Banca a renuntat in luna august la majorarea dobanzii, dupa ce timp de doi ani a dus o politica de majorare a ratei dobanzii de referinta motivata de incercarea de a combate inflatia. Rata a ramas la nivelul de 5,25%, desi rata inflatiei a pastrat un nivel destul de ridicat.
Indicele preturilor de consum a crescut cu o rata anuala de 1,8% in cel de-al treilea trimestru, in comparatie cu 3,3%, majorarile din primele doua trimestre. Preturile la combustibili aflate in scadere au contribuit la mentinerea acestei rate la un nivel scazut.
Avansul economic sub asteptari a determinat scaderea cotatiei dolarului la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani fata de euro. Euro a urcat, in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri de la New York, la 1,2724 dolari pe unitate, de la 1,2690 dolari pe unitate.
Ulterior, moneda europeana a revenit la 1,2701 dolari pe unitate, cu 0,1% peste nivelul atins la inchiderea sedintei bursiere de joi. Dolarul a coborat cu 0,1% fata de moneda japoneza, la 118,23 yeni pe unitate. Consumatorii americani devin tot mai increzatori, un studiu al Universitatii din Michigan aratand ca puterea de cumparare a consumatorilor a atins cel mai mare nivel in mai mult de un an.
Principalul motiv este reducerea preturilor la combustibili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO