Business Internaţional

Scaderea dolarului costa EADS 3 mld. dolari

13.01.2004, 00:00 9



Deprecierea dolarului ar putea costa compania aeronautica EADS pana la 3 miliarde de euro, anuland astfel economiile obtinute prin programul de restructurare pus in aplicare de grupul din sectorul aerospatial si al apararii.



Compania, ce detine un pachet de 80% din actiunile Airbus, va fi afectata serios de posibila mentinere a tendintei descrescatoare a monedei americane, veniturile acesteia fiind inregistrate in dolari, in timp ce 50% din baza sa de costuri este exprimata in euro.



EADS, cea de-a doua mare companie din domeniul aerospatial si al apararii din lume, intentioneaza sa obtina 1,5 miliarde de euro pe an, in special prin intermediul unor reduceri in cadrul Airbus, companie ce se confrunta cu profunda recesiune a sectorului aerospatial civil.



Totusi, faptul ca dolarul a pierdut 30% din valoare in raport cu moneda unica europeana anul trecut ar putea anula aceste planuri.



"Daca dolarul va continua sa scada, acest lucru ne va afecta in mod serios afacerile," a declarat Philippe Camus, co-director executiv al EADS, cotidianului francez "Le Monde", citat de Financial Times.



Acesta a mai declarat ca managementul companiei incearca sa gaseasca noi metode de reducere a expunerii fata de dolar, metode ce include majorarea veniturilor in euro si a costurilor in dolari.



Camus a aratat ca ultima solutie va fi aplicata prin "dezvoltarea bazei noastre industriale in zonele dominate de moneda americana, incluzand Statele Unite".



Camus a declarat ca aceasta strategie va presupune in acelasi timp si relocarea fabricarii de noi produse. EADS a declarat anterior ca va lua in considerare posibilitatea lansarii de noi linii de productie in Statele Unite, in special in cazul in care ii va fi permis sa lupte pentru contracte foarte importante in sectorul american al apararii.



Saptamana trecuta, EADS a anticipat o crestere de 20% a profiturilor sale operationale in anul 2004, pana la 1,7 miliarde de euro. Previziunile respective se bazeaza pe o rata medie de schimb a euro de 1,20 dolari.



Acest rezultat pozitiv va fi sustinut in acelasi timp de o redresare a operatiunilor spatiale dezvoltate de grup. In ultimii doi ani, aceasta divizie a grupului a suferit pierderi masive. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO