Business Internaţional

Scaderea pretului petrolului pune la incercare bancile europene

23.11.2008, 15:35 8

Miliarde de dolari sub forma de fonduri din partea tarilor exportatoare de petrol au fost canalizate catre banci in ultimii ani, scrie International Herald Tribune. Aceste intrari au ajutat bancile sa suporte pierderile aduse de criza pietelor de credit, iar, avand in vedere ca fondurile erau in mare parte exprimate in dolari, acestea au fost o sursa de lichiditate in contextul recentelor dificultati de pe pietele monetare.

Petrodolarii au alimentat poate si boom-ul creditarii si au redus efectele negative aparute in momentul incheierii perioadei de crestere. Insa, in conditiile in care pretul petrolului a scazut pana la aproximativ 55 $ pe baril de la aproape 150 $ in aceasta vara, intrarile de petrodolari in bancile europene vor inregistra probabil o scadere dramatica. In plus, pe fondul recesiunii globale si al crizei financiare, producatorii de petrol ca Rusia si statele din Orientul Mijlociu vor fi nevoite sa-si cheltuiasca banii pe plan intern.
Desi este imposibil de determinat cu exactitate, deponentii din statele exportatoare de petrol prefera bancile britanice si europene celor americane, unii din motive politice, ca Venezuela, altele temandu-se de efectele legilor privitoare la raportarea financiara din sectorul bancar adoptate in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.
Fara indoiala, acesta nu este un moment potrivit pentru ca bancile sa piarda aceasta sursa de fonduri, pentru ca pozitiile acestora vor slabi si mai mult, iar clientilor acestora le va fi si mai greu sa obtina credite. Clientii din tarile emergente europene, ca Ungaria, ar putea resimti cel mai puternic acest efect, dupa acumularea unor volume ridicate de credite in timpul boom-ului.
Depozitele constituite peste hotare de tarile producatoare de petrol au depasit nivelul de 1.200 mld. $ la sfarsitul anului 2007, conform ultimelor cifre anuntate de Banca Reglementelor Internationale, in crestere de la mai putin de 500 mld. $ in trimestrul trei al anului 2003. Nivelul s-a mentinut ridicat in primul semestru al acestui an pe fondul cresterii pretului petrolului, insa ritmul incetineste cu siguranta acum si se va reduce in continuare atat timp cat petrolul si economia globala vor scadea.
Statele producatoare de petrol au cu siguranta noi necesitati. Golful resimte prabusirea increderii si o criza de lichiditate si se confrunta cu propria criza rezidentiala.
Emiratele Arabe Unite au injectat 6,8 mld. $ in sistemul financiar in luna octombrie ca parte a unei incercari de salvare in valoare de 19,1 mld. $, in timp ce Arabia Saudita a injectat 3 mld. $ in depozite bancare pe termen lung.
Rezervele bancii centrale a Rusiei au scazut cu aproximativ 120 mld. $ de la maximul atins in august, in parte in urma interventiilor masive in sprijinul rublei.
Volume uriase de petrodolari au intrat in bancile americane in perioada de crestere puternica a pretului petrolului din anii '70, o mare parte din acestea fiind reciclate in credite cu rata variabila acordate Americii Latine. Totul s-a sfarsit cu crizele din America Latina din anii '80, ce au generat o serie de probleme ce par acum familiare.
"De aceasta data, este posibil ca petrodolarii sa fi fost depozitati in bancile europene, care la randul lor au creditat agresiv economiile tarilor emergente din toate regiunile", a declarat Stephen Jen, strateg in cadrul Morgan Stanley. Jen remarca in acelasi timp ca bancile europene au o expunere de cinci ori mai mare fata de pietele emergente prin credite decat bancile americane si cele japoneze. Unele tari care au beneficiat de intrari de petrodolari mai au o problema pe care diminuarea acestor fonduri o va agrava: sectorul bancar este urias raportat la dimensiunea si resursele economiei acestora.
In timp ce in Statele Unite pasivele bancare erau egale cu aproximativ 20% din PIB in 2006, cele din Marea Britanie reprezentau 285% si cele din Elvetia, 317%.
Preturile ridicate ale petrolului au fost o povara grea pe umerii consumatorilor si se poate argumenta ca, in mod obisnuit, atunci cand dispun de lichiditati in exces, bancile le folosesc pe credite speculative si nimicuri. Totusi, o reducere a volumului de depozite este una din ultimele evolutii la care bancile sau autoritatile isi doresc sa asiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO