Business Internaţional

Scaderea ratei dobanzii alunga investitorii speculativi din Polonia

11.04.2005, 14:26 19

Analistii polonezi sunt ingrijorati ca din cauza reducerii ratei dobanzii multi investitori speculativi se vor retrage din Polonia, relateaza Warsaw Business Journal.

Mai multi factori interni si externi au determinat schimbari in sistemul financiar polonez. Unii investitori speculativi straini isi vand actiunile de la bursa poloneza si se intorc la cea americana. Acest comportament vine drept consecinta a deciziei Consiliului de Politici Monetare de a reduce rata dobanzii la 6%. Totusi, analistii sunt de parere ca aceasta retragere de capital speculativ va fi benefica pe termen lung. Ea va favoriza crearea unei piete mult mai stabile si mai mature.

Cea care a provocat aceste schimbari pe piata financiara este banca centrala poloneza. Aceasta a determinat scaderea semnificativa a ratei dobanzii prin aplicarea unor masuri de reducere a costurilor.

Decizia Consiliului de Politici Monetare a venit ca un raspuns la incetinirea ritmului de crestere economica. Un alt motiv au fost preconizarile in ceea ce priveste inflatia. Se estimeaza ca inflatia pe anul 2005 va scadea sub 2,5 procente.

Zlotul polonez a inregistrat o depreciere semnificativa a pietei financiare, de la valoarea record de 3,88 zloti pentru un euro inregistrata la inceputul lunii martie la 4,17 zloti pentru un euro saptamana trecuta. Economistii sustin ca valoarea ridicata a zlotului polonez a fost efectul unor masuri inflationiste si ca nivelul actual este cel care reflecta situatia reala a pietei.

La Bursa din Varsovia multi investitori straini, se multumesc doar cu castigurile realizate din speculatii bursiere si isi retrag capitalurile din Polonia. De asemenea, exportatorii respira usurati in aceste momente, dupa ce au fost grav afectati de aprecierea zlotului polonez in raport cu euro si dolarul american. Aceste retrageri de capital de pe teritoriul polonez sunt si consecinta sporirii atractivitatii pietei americane.

Se pare ca unele dintre cele mai mari companii poloneze au inregistrat scaderi ale valorii lor pe piata bursiera. Pierderile lor se ridica la circa 3,5 procente zilnic. Investitorii speculativi care parasesc piata Europei Centrale si de Est sunt partial responsabili pentru aprecierea artificiala a zlotului polonez. Analistii de la UBS Wealth Management au evidentiat insa faptul ca, spre deosebire de pietele financiare din Cehia si Ungaria, Polonia este tara cel mai putin afectata de aceasta retragere masiva de capital din Europa Centrala si de Est. De fapt, un studiu realizat de Pengab in luna martie 2005 arata ca zlotul polonez va fi mult mai puternic la sfarsitul acestui an, fata de luna trecuta.

O contributie importanta in aprecierea zlotului polonez o are si nivelul scazut al deficitului balantei de plati, care pozitioneaza Polonia in randul statelor cu risc scazut pentru investitii. "Cu cat vom fi mai activi in clubul tarilor membre ale UE cu atat mai mult se va schimba imaginea noastra", declara directorul economic al Citibank Handlowy, Katarzyna Zajdel-Kurowska.

Janusz Jankowiak, director economic la BRE Bank, este de parere ca singura solutie pentru a proteja piata financiara poloneza de fluctuatii majore din cauza capitalului speculativ este ca Polonia sa devina o piata atractiva pentru investitiile pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO