Business Internaţional

Scandal de coruptie in cadrul Alstom

07.05.2008, 18:50 43

Autoritatile franceze si elvetiene cerceteaza daca Alstom SA, compania franceza din domeniul ingineriei, se face vinovata de dare de mita in valoare de sute de milioane de dolari cu scopul castigarii unor contracte in Asia si America de Sud intre anii 1995-2003, conform The Wall Street Journal.
Anchetatorii elvetieni s-au intalnit cu politia din Brazilia saptamana trecuta pentru a discuta in legatura cu cele 6,8 milioane de dolari pe care acestia cred ca oficialii Alstom i-au platit pentru a castiga un contract in valoare de 45 milioane de dolari pentru furnizarea de echipamente pentru un proiect de metrou in Sao Paolo.
Oficialii cerceteaza in acelasi timp plati dubioase in valoare de 200 milioane de dolari pe care acestia spun ca firma le-a efectuat in legatura cu proiecte din Brazilia, Venezuela, Singapore si Indonezia.
Unele dintre proiecte au fost finantate de Banca Mondiala, se arata in articolul Wall Street Journal.
Un purtator de cuvant al Alstom a declarat ca birourile companiei au fost cercetate, dar nu s-au lansat nici un fel de acuzatii. Codul de comportament al companiei cere respectarea tuturor legilor si reglementarilor legate de comert, a adaugat acesta.
Alstom a declarat ieri ca unii din angajatii sai au fost chestionati ca martori in cadrul unei anchete elvetiene, dar ca articolul din Wall Street Journal conform caruia compania este cercetata pentru dare de mita se bazeaza pe pure speculatii.
"In acest articol se reiau declaratii si insinuari care au aparut deja cu mai multe luni in urma in diverse articole publicate in Elvetia si Germania. Articolul WSJ se bazeaza pe ipoteze si speculatii", a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Alstom subliniaza faptul ca nici un fel de proceduri legale nu au fost initiate in cazul companiei, aceasta nefiind acuzata de coruptie.
Purtatorul de cuvant al companiei a declarat ca un anumit numar de persoane angajate in prezent in cadrul grupului sunt interogate ca martori "in contextul unei proceduri lansate in Elvetia si care nu are drept tinta Alstom".
Alte persoane mentionate in articol fie nu au facut niciodata parte din companie, fie au parasit compania in 2001, a adaugat purtatorul de cuvant.
Conform WSJ, ancheta actuala a fost initiata in 2004, iar autoritatile elvetiene au cerut acum in mod oficial ajutorul anchetatorilor francezi si brazilieni.
Alstom nu este prima companie din segmentul de inginerie care face fata unor asemenea acuzatii. In 2006 a fost declansat un scandal de coruptie care a avut ca tinta conglomeratul german Siemens, acuzat de asemenea de efectuarea unor plati ilegale in incercarea de a obtine contracte pe pietele din Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu.
Initial scandalul de la Siemens s-a concentrat asupra diviziei de telecomunicatii, insa noile detalii aparute recent indica efectuarea unor plati dubioase si in cadrul altor departamente ale companiei. In ianuarie, directorul financiar al companiei, Joe Kaeser, estima ca valoarea totala a sumelor platite drept mita de catre divizia de electricitate se ridica la 80 mil. euro, pentru intreaga perioada cuprinsa intre 1999 si 2006.
Sumele platite ilegal, in intreaga lume, de catre conglomeratul german erau de 5-10% din valoarea contractelor incheiate, iar in unele cazuri chiar de 30%.
Relatiile de acest gen au fost cele care au dat Siemens puterea de a se dezvolta rapid si de a deveni un adevarat jucator la nivel global. Astfel, compania a ajuns sa aiba peste 1.700 de filiale in peste 190 de state ale lumii.
Atat Alstom, cat si Siemens au derulat contracte in Romania, prin intermediul unor companii de stat, precum CFR sau Metrorex. Incepand de anul trecut, cei doi giganti se lupta pentru castigarea licitatiei organizate de Primaria Capitalei pentru achizitionarea noilor tramvaie care vor circula pe liniile din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO