Business Internaţional

Scandalul de evaziune fiscala a ajuns in Italia

24.03.2008, 23:10 66

Scandalul de evaziune fiscala izbucnit in Germania se extinde, dupa ce numele diferitilor clienti italieni ai bancii LGT din Liechtenstein sunt facute publice in ziarele din Peninsula. Printre ei se numara politicieni, personalitati de televiziune, industriasi si nu in ultimul rand un caine pe nume Gunther, scrie Financial Times.
La inceputul lunii februarie directorul executiv al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, a fost arestat sub acuzatia de evaziune fiscala, dupa ce autoritatile au intrat, pentru suma de 4 mil. euro, in posesia unei liste cu numele germanilor care aveau conturi in bancile din Liechtenstein si pe care le foloseau pentru a evita plata taxelor catre statul german.
Titlurile zilei sunt pline de negari sau clarificari cu privire la eventualele conturi, iar presa italiana continua sa publice zilnic nume tot mai sonore care detin conturi in banca Liechtenstein Global Trust.
Garda financiara italiana a specificat ca detinerea unui cont nu este in sine ilegala la banca LGT, dar cu toate acestea peste 400 de persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscala de pe listele trimise de guvernul Marii Britanii cu inca o serie de liste din Germania aflate pe rol. Circa 24 de nume din listele respective prezinta un interes sporit pentru ofiterii garzii financiare, dar pana acum nu au fost facute citatii de trimitere in judecata.
Surse judiciare au declarat ca datele din conturile respective sunt vechi de cativa ani si ca nu se poate sti exact cat din sumele specificate in documente sunt intacte si care nu. Cateva dintre conturi aveau sume cuprinse intre cateva zeci de milioane si sute de milioane de euro. O parte din fonduri au revenit in Italia sub protectie fata de taxele de transfer bancar international pe timpul guvernarii lui Silvio Berlusconi.
Senatorul Luigi Grillo, membru al opozitiei de centru-dreapta, s-a numarat printre primii italieni care au negat ilegalitatea detinerii unui cont in Liechtenstein. El a declarat ca banii respectivi proveneau din vanzarea unei proprietati din Liechtenstein catre un om de afaceri din zona respectiva.
Vito Bonsignore, europarlamentar din partea Italiei si candidat din partea opozitiei la alegerile de luna viitoare, a declarat de asemenea ca eventualele conturi detinute de el la LGT sunt perfect legale. Maria Ilva Biolcati, o cantareata italiana cunoscuta sub numele de Milva, a negat cu vehementa detinerea unui astfel de cont.
Cotidianul La Stampa prezinta declaratiile omului de afaceri Maurizio Mian, care a confirmat ca banii depusi in Liechtenstein apartin ciobanescului lui german Gunther si ca acesti bani au fost transferati in Italia in mod perfect legal.
Reactia politicienilor, in special a celor de stanga a fost ca numele detinatorilor de conturi sa fie facute publice inaintea alegerilor de luna viitoare. Aceste scurgeri de informatii ar putea determina oamenii sa-si plateasca taxele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO