Business Internaţional

Scandalul Libor: Banca Angliei a ignorat în urmă cu patru ani avertismentele celui care stabileşte dobânda

Scandalul Libor: Banca Angliei a ignorat în urmă cu patru ani avertismentele celui care stabileşte dobânda

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

12.09.2012, 00:03 636

Cu patru ani înainte de declanşarea scandalului privind manipularea ratei de referinţă Libor de către bănci, preşedintele Asociaţiei Bancherilor Britanici (BBA), Angela Knight, a sugerat că instituţia nu ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce a devenit "cel mai important număr din lume" deoarece dobânda s-a transformat în ceva mult prea complex pentru a mai putea fi gestionat de asociaţie, scrie The Wall Street Journal.

Sugestia a fost făcută în 2008 de Knight la o întâlnire cu oficialii Băncii Angliei. Libor (London interbank offered rate) este utilizată ca rată de referinţă pentru credite şi produse financiare de mii de miliarde de dolari.

Atenţionarea nu a avut însă ecou. Chiar dacă slăbiciunile prin care este stabilită Libor au devenit vizibile, autorităţile de reglementare s-au împotrivit unei responsabilităţi crescute privind supravegherea, iar controlul ratei a rămas în mâinile băncilor membre ale BBA.

Slăbiciunile Libor au intrat în atenţia publicului în urma unui scandal izbucnit în această vară după ce banca britanică Barclays a admis că executivii şi traderii săi au manipulat rata de referinţă. În urma scandalului, conducerea Barclays a fost decapitată, iar autorităţile de reglementare britanice au fost criticate pentru că nu au reuşit să prevină situaţia. În prezent, autorităţile din SUA şi Marea Britanie desfăşoară anchete penale, fiind cercetate cel puţin alte 12 bănci.

Autorităţile britanice şi americane susţin că BBA nu a reuşit să protejeze integritatea Libor şi că o asociaţie bancară privată nu ar trebui să supravegheze un element atât de important pentru sistemul financiar global. În aceste condiţii, factorii de decizie din domeniu din Anglia au în vedere trecerea ratei Libor sub jurisdicţia autorităţilor. BBA a creat Libor în 1986 ca un instrument care să îi ajute pe membrii asociaţiei să stabilească rate de dobândă pentru creditele mari destinate companiilor. Deoarece acestea implicau sume mari, mai multe bănci finanţau împreună o companie. De aceea, băncilor le era greu să stabilească o rată de dobândă pentru un credit de acest tip. Astfel, BBA a început să realizeze un sondaj zilnic referitor la costul pe care îl suportă băncile pentru a se împrumuta una pe cealaltă. Media acestor costuri a devenit Libor.

Rata se publică zilnic la ora 11:00 GMT de către Thomson Reuters în numele BBA. Reuters este agentul care calculează în fiecare zi Libor. Agenţia pri­meşte cotaţiile pentru Libor de la cele mai importante bănci de pe piaţa londoneză, selectate de BBA, le ordonează descrescător, apoi le elimină pe cele mai mari şi cele mai mici 25% dintre acestea, iar pentru ratele rămase se face media aritmetică. Calculul se face pentru zece valute şi 15 maturităţi diferite.

În cadrul unei întâlniri de la Banca Reglemen­tărilor Internaţionale, oficialii celor mai importante bănci centrale ale lumii au fost de acord să creeze o structură care să supravegheze Liborul, potrivit declaraţiilor lui Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei.

Pentru piaţa europeană, rata de referinţă este Euribor (Euro Interbank Offered Rate). Aceasta se calculează pe baza ratelor de dobândă la care 40-50 de bănci europene împrumută fonduri una de la cealaltă. Metoda de calcul implică eliminarea celor mai mari şi celor mai mici 15% dintre rate, iar pentru cotaţiile rămase se face media şi se rotunjeşte la trei zecimale. Euribor este de asemenea calculată şi publicată zilnic de Thomson Reuters în numele Federaţiei Bancare Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO