Business Internaţional

Scandalul politic din Italia îi afectează firmele lui Berlusconi

Autor: Traian Terzianm

18.11.2010, 23:53 18

Problemele de pe scena politică ale primului-ministru italianSilvio Berlusconi sunt resimţite şi de companiile pe care ledeţine: Mediaset, Arnoldo Mondadori Editore şi Molecular Medicine,scrie Bloomberg.

Mediaset, care este deţinută în proporţie de 38% de către holdingulFininvest deţinut de Berlusconi, a avut o scădere de 16 procente pebursă în ultimele zile, pierzând astfel aproape un miliard de eurodin valoarea de piaţă. De asemenea, Mondadori, cel mai marepublisher de cărţi şi reviste din Italia, unde Fininvest arejumătate de acţiuni, a scăzut 6,6 în câteva zile, în timp ceMolecular Medicine, o companie din domeniul biotehnologiei, aînregistrat o scădere de 16%.

"Companiile unde Berlusconi deţine acţiuni resimt impactulsituaţiei sale politice mai mult ca altele", este de părereEmanuele Vizzini, manager de fond în cadrul Investitori SGR dinMilano, care deţine acţiuni în cadrul companiilor Mediaset şiMediolanum (companie ce activează în domeniul serviciilorfinanciare, deţinută în procent majoritar de către Berlusconi). Înultimele zile, acţiunile Mediolanum au scăzut cu aproximativ 4,9%.

Patru membri ai Parti­dului Viitor şi Libertate creat de cătrefostul aliat al lui Ber­lusconi Gianfranco Fini şi-au dat demisiape 15 no­iembrie, urmărind prin acest pas că­derea guvernului şidecla­n­şarea unor eventuale alegeri anticipate. Fini a cerutdemisia premierului după ce mass-me­dia a scos la iveală faptul căBerlusconi a ajutat la elibe­rarea din custodia poliţiei a uneiminore.
Declinul politic al lui Berlusconi se adaugă rezulta­telor slabeale companiilor sale, spun unii analişti. Luna aceasta, Mediasetcea mai mare televiziune privată din Italia, a anunţat că întrimestrul trei a înregistrat pierderi.

"Furnizorii tradiţionali cum este şi Mediaset sunt cel mai prostplasaţi în piaţă deoarece se confruntă cu cel mai mare grad de riscal fragmentării audienţei şi suferă de pe urma concurenţei făcutede posturile cu plată", a spus Giasone Salati, analist în cadrulcompaniei Execution Noble.

Postul de televiziune Sky Italia deţinut de magnatul australianRupert Murdoch şi competitor al Mediaset, a făcut o plângere cuprivire la decizia din decembrie 2008 a guvernului Berlusconi de adubla taxele pe vânzări ale posturilor cu plată, până la 20%. Carăspuns la acest lucru, Sky Italia a realizat o serie de reclamecare sugerau clienţilor săi să protesteze împotriva acesteimajorări, acuzând un conflict de interese în faptul că Berlusconieste şi prim-ministru şi proprietar al Mediaset.
"Mediaset şi acţionarii săi nu trebuie să se teamă de schimbărilepolitice", a declarat printr-un purtător de cuvânt vicepreşedinteleşi fiul premierului Pier Silvio Berlusconi. "Avem aproximativ 6.000de angajaţi şi suntem o companie stabilă. Nu putem să nu luăm înconsiderare aceste aspecte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO