Business Internaţional

Scandinavii, cei mai fericiti angajati din Europa

10.06.2005, 18:34 14

Un sondaj recent releva faptul ca scandinavii sunt cei mai fericiti angajati din Europa, in timp ce belgienii se afla la polul opus la acest capitol, relateaza EU Business.

Muncitorii francezi se declara multumiti de joburile lor iar cei olandezi sunt cam artagosi in spatele biroului, arata un studiu realizat in 12 tari europene de Kelly Services, o agentie de recrutare.

68% din suedezi, norvegieni si danezi spun ca sunt satisfacuti de slujbele pe care le au, iar un procent de 61% din angajatii francezi marturisesc ca sunt fericiti sau foarte fericiti la locul de munca.

Imaginea se schimba insa daca este vorba de tari precum Olanda, unde numai 45% din persoane se bucura de activitatea lor profesionala sau de Belgia, cu numai 35 de procente.

In alte parti, 53% din italieni si elvetieni sunt multumiti, 50% din rusi si 50% din germani impartasesc aceeasi opinie iar 47% din britanici si 46% din spanioli sunt degajati la locul de munca.

Bernard Tommasini, director general la Kelly Services, crede ca nivelurile scazute de satisfactie in unele tari s-ar putea datora modului gresit in care companiile isi trateaza angajatii.

a??In ultimii ani, am vazut multe companii, a caror conducere adopta un comportament gresit, ceea ce are un impact negativ asupra celorlati angajatia??, a adaugat el.

Studiul a??Lumea la Locul de Muncaa??, care s-a desfasurat in perioada iunie 2004-februarie 2005 a scos la iveala cåteva aspecte interesante referitoare la nivelul de satisfactie al angajatilor din Europa.

In timp ce un procent aproximativ egal de barbati (59%) si femei (57%) se simt fericiti de slujba lor, sondajul scoate la iveala contraste mai puternice cånd este vorba de categorii de vårsta diferite. Astfel, 64% din persoanele cu vårsta intre 45-54 de ani sunt multumite de locul de munca comparativ cu numai 54% din cele intre 20-24 de ani.

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO