Business Internaţional

Scenariul fraudei de la SocGen sau cum se poate juca un trader cu banii bancii fara sa fie prins

29.01.2008, 19:32 28

Reprezentantii Societe Generale au iesit din nou la rampa pentru a face publice mai multe detalii legate de modul in care a actionat Jerome Kerviel, traderul care a deschis - prin intermediul unor tranzactii neautorizate - pozitii de 50 de miliarde de euro pe piata bursiera europeana, atragand pierderi de 4,9 miliarde de euro, cele mai mari din istoria bancii franceze, scrie presa internationala.
Cum a reusit totusi un trader, care nu era unul dintre angajatii din prima linie a bancii, sa efectueze tranzactii ilegale o perioada indelungata de timp fara sa fie descoperit?
Traderul a profitat din plin de sistemul de control al bancii, care verifica mai degraba expunerea neta la preturile de pe piata, decat volumul total al tranzactiilor efectuate.
Mai mult, el a reusit sa scape o perioada atat de lunga de timp pentru ca sistemele de detectare a riscurilor detinute de catre banca nu verifica contractele la vedere nereglementate imediat, in cazul in care nu este solicitat niciun depozit.
Jerome Kerviel era angajat in segmentul de arbitraj, fiind imputernicit sa achizitioneze portofolii de actiuni si, in acelasi timp, sa vanda instrumente financiare similare, dar cu o valoare diferita. Scopul arbitrajului este tocmai acela de a obtine un profit din diferenta de valoare.
Insa, avand in vedere ca diferenta in cazul instrumentelor financiare similara este scazuta si temporara, acest tip de activitate implica de cele mai multe ori sume uriase.
Frauda de la SocGen, spune directorul executiv al diviziei de investitii a bancii SocGen Jean-Pierre Mustier, a constat in plasarea de catre trader a unor achizitii reale si cu valoare ridicata intr-un portofoliu si din crearea unor tranzactii fictive intr-un al doilea portofoliu, de compensare. Aceasta miscare le-a dat managerilor de risc ai bancii impresia ca tranzactiile din primul portofoliu erau protejate, desi in realitate nu se intampla acest lucru.
Astfel, banca a ajuns sa fie expusa la tranzactii masive intr-o singura directie, adica la pozitii "long". In loc sa protejeze portofoliul de actiuni al bancii, care de altfel era principala sa responsabilitate, Kerviel a ajuns in a specula cu banii SocGen.
Mustier a declarat ca o ancheta preliminara in ceea ce priveste tranzactiile fictive efectuate de Kerviel arata ca acestea exista inca de la sfarsitul anului 2006, pe atunci valoarea acestora fiind insa relativ mica.
Achizitiile false au crescut in intensitate si valoare pe parcursul anului 2007, dar cele mai mari tranzactii de acest gen - care implicau contracte futures pe indicii Euro Stoxx 50, DAX si FTSE 100 - au fost efectuate de-abia luna aceasta.
Avand in vedere valoarea tranzactiilor si perioada indelungata in care acestea au fost efectuate, este posibil ca traderul sa nu fi actionat singur?
Au existat destule voci, printre care politicieni francezi sau reputati economisti care au pus la indoiala varianta oficiala a Societe Generale, conform carora Kerviel a fost singurul implicat in aceasta tranzactie.
"Este imposibil ca acesta sa fi actionat singur", a declarat Arnaud Scarpaci, de la compania de administrare de active Agilis Gestion. Ipoteza acestuia este sustinuta si de alti analisti, care spun ca anii petrecuti de Kerviel in slujba SocGen l-ar fi putut ajuta sa evite sistemele de securitate ale bancii, dar ca ar trebui sa fi "un Enstein" pentru a face asemenea tranzactii fara ca nimeni sa nu observe.
"Senzatia care domina pe piata financiara este aceea ca este imposibil ca o asemenea situatie sa implice un singur individ. Cel mai probabil SocGen a pus accentul asupra presupusei fraude pentru a distrage atentia de la operatiunile sale esuate", a declarat Elie Cohen, profesor de economie la Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Paris.
Mai mult, Mustier spune ca nu poate garanta ca traderul a actionat singur, dar ca deocamdata nu exista niciun semn de complicitate.
Este banca franceza capabila sa supravietuiasca dupa ce a pierdut aproape 5 mld. euro?
In ciuda pierderilor uriase inregistrate in momentul in care a inchis pozitiile create de Kerviel pe piata bursiera, SocGen isi manifesta optimismul in ceea ce priveste viitorul institutiei.
Seful diviziei de investitii bancare a pus accentul asupra faptului ca banca este suficient de puternica pentru a supravietui, recunoscand in acelasi timp ca anul trecut au fost ratate o serie de oportunitati, care ar fi putut stopa frauda.
El a declarat ca a primit "un sprijin important" din partea omologilor sai de la bancile rivale, care si-au indreptat o serie de tranzactii spre SocGen, ceea ce a fost apreciat de Mustier drept un "semn de solidaritate".
Insa, in pofida declaratiilor sale privind o revenire rapida din acest soc, exista informatii conform carora rivalii francezi ai bancii nu exclud posibilitatea unei oferte de achizitionare a SocGen.
Totusi, un ajutor important a venit din partea presedintelui francez Nicolas Sarkozy care a mentionat ca "statul nu va sta cu bratele incrucisate daca cineva, oricine ar fi acesta, va incerca sa obtina un avantaj in urma acestei situatii".


Ce e nou in cazul Kerviel
Autoritatile franceze au formulat acuzatii de tentativa de frauda impotriva lui Jerome Kerviel.
Societe Generale a admis ca o eroare in sistemul de control al bancii a permis unui trader sa efectueze o investitie riscanta de 50 de miliarde de euro pe bursele europene.
Banca a fost avertizata, in noiembrie 2007, de catre bursa Eurex, in legatura cu plasamentele facute de traderul Jerome Kerviel, a anuntat luni procurorul general al Parisului, Jean-Claude Marin.
"Nu a delapidat pe nimeni, nu a luat un singur cent pentru el, ci doar si-a facut datoria cat de bine a putut", a declarat avocatul traderului.
Traderul a spus ca a ascuns tranzactiile intrucat dorea sa-si imbunatateasca reputatia, nu sa faca rau bancii, potrivit procuraturii.
Kerviel a recunoscut in fata politistilor ca a ascuns operatiunile sale fata de superiori, dar nu pentru a leza banca, a anuntat luni procuratura din Paris, care a lansat o investigatie oficiala si a cerut ca traderul sa fie plasat in arest preventiv.
Institutia financiara s-a aparat totodata impotriva acuzatiilor potrivit carora modul in care a dezvaluit scandalul a condus la o distorsionare a pietei si s-ar putea sa fi determinat reducerea ratelor dobanzii in Statele Unite.
Ministrul de finante al Frantei, Christine Lagarde, a declarat ca nu este nevoie ca Societe Generale sa fuzioneze cu o alta banca in urma acestui scandal.
Politia franceza investigheaza creditele acordate de Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, in Europa de Est, valoarea imprumuturilor ridicandu-se la mai multe miliarde de euro.
Directorul executiv al Societe Generale, Daniel Bouton, a declarat ca va finaliza achizitia pachetului majoritar al bancii ruse Rosbank pe data de 11 februarie.


Criza pas cu pas

Vineri, 18 ianuarie

O tranzactie suspecta a fost descoperita cateva zile mai devreme, iar explicatiile neconvingatoare ale traderului conduc la o serie de controale aditionale.
Pe 18 ianuarie superiorii traderului sunt informati, iar acestia alerteaza divizia de management al riscului.
Aparent, cealalta parte implicata in tranzactia suspecta este o mare banca, dar e-mailul de confirmare ridica noi suspiciuni.
O echipa de investigatii este imediat creata.

Sambata, 19 ianuarie
Managerii de risc nu pot obtine o explicatie clara din partea traderului.
Presupusa banca implicata in tranzactie dezminte operatiunea.
Traderul recunoaste tranzactiile neautorizate si operatiunile fictive.

Duminica, 20 ianuarie
Sunt identificate toate pozitiile deschise de Kerviel si valoarea expunerii totale.
Seful SocGen il informeaza pe guvernatorul bancii centrale a Frantei.

Luni, 21 ianuarie
Inchiderea pozitiilor create fraudulos de traderul SocGen incepe pe fondul declinului accentuat al burselor europene.

Miercuri, 23 ianuarie
Pozitiile deschise de Kerviel sunt lichidate, fiind convocata o sedinta a consiliului director, prin intermediul careia executivii bancii primesc informatii detaliate legate de situatie si de repercusiunile acesteia.

Joi, 24 ianuarie
Inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare a burselor europene, existenta fraudei si implicatiile acesteia sunt facute publice. SocGen cere suspendarea actiunilor sale de la tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO