Business Internaţional

Schimbare de stil de management la Ceska Sporitelna, de la american la austriac

25.06.2007, 20:32 19

Ca nou CEO al bancii cehe Ceska Sporitelna, austriacul Gernot Mittendorfer are o misiune dificila de indeplinit. Ceska Sporitelna (CS) este cea mai mare banca din grupul Erste, inaintea BCR.
Plecarea predecesorului sau, americanul carismatic Jack Stack, este considerata a marca sfarsitul unei ere, scrie Czech Business Weekly. Mittendorfer si-a stabilit deja obiective ambitioase si noi tinte.
Stack, predecesorul sau, a fost adus de Erste in 2000 in urma preluarii bancii si a reusit sa readuca institutia de credit pe linia de plutire, in conditiile in care aceasta risca falimentul in momentul privatizarii. De asemenea, a reusit sa schimbe mentalitatea angajatilor, esentiala in imbunatatirea relatiei cu clientii.
Mittendorfer spune ca primele saptamani dupa numirea sa in pozitia de CEO le-a petrecut participand la o serie de intruniri prin intermediul carora a incercat sa inteleaga situatia bancii, sa vorbeasca cu personalul acesteia si sa revizuiasca cifrele bancii.
El s-a intalnit cu jurnalistii pe 7 iunie. Mittendorfer a vorbit in fata acestora despre planurile pe care le are pentru CS si si-a exprimat o serie de opinii cu privire la economia Cehiei.
Acesta a avertizat sa nu poate vorbi decat in termeni generali in acel moment, urmand sa ofere mai multe informatii cu privire la planurile sale in momentul prezentarii rezultatelor bancii pe trimestrul doi la sfarsitul lunii iulie.
Mittendorfer a devenit CEO si presedinte al consiliului director al CS, cea mai mare banca a Cehiei din punct de vedere al numarului de clienti, pe 31 mai.
Anterior, Mittendorfer a condus departamentul de corporate lending al CS intre anii 2000-2004, banca recunoscandu-i acestuia meritul de a fi reabilitat departamentul prin forte proprii si de a fi adus CS pe pozitii egale din punct de vedere competitiv cu Komercni banca (KB), Ceskoslovenska obchodni banca (CSOB), banci ce au dominat in mod traditional sectorul bancar ceh.
Cu privire la piata bancara a Cehiei, Mittendorfer a declarat: "Piata bancara ceha este foarte dinamica si competitiva. Am inregistrat progrese uriase in ultimii ani, in special pe segmentul cardurilor de credit si al creditelor ipotecare. Ne asteptam de asemenea la o dezvoltare dinamica a segmentului de administrare de active si la lansarea de noi produse pe toate segmentele. Dorim sa jucam un rol foarte activ in dezvoltarea sectorului. Sunt foarte optimist cu privire la dezvoltarea pietei cehe, a economiei cehe si a Ceska Sporitelna".
Mittendorfer sustine ca piata bancara ceha va ajunge in curand la un nivel al serviciilor similar cu cel din Europa Occidentala.
"Bancile cehe au atins deja standardele UE daca se compara volumul veniturilor din comisioane, acestea reprezentand in prezent 30% din profitul operational. Ceea ce difera este structura comisioanelor", spune Mittendorfer.
Intrebat daca crede ca cele mai importante 3 banci din Republica Ceha se vor concentra in continuare pe aceleasi segmente ca si in trecut, Mittendorfer a raspuns ca CS va incerca sa se dezvolte atat pe partea de corporate lending, cat si pe cea de retail lending, dupa cum o vor face si rivalele sale. Ca si CEO, Mittendorfer intentioneaza sa preia controlul asupra departamentului de corporate lending, incercand in acelasi timp o dezvoltare a departamentului de retail pe segmente cum ar fi cel al cardurilor de credit si al creditelor ipotecare.
Pana in prezent, CS a emis peste 500.000 de carduri de credit si intentioneaza sa numere 1 milion de clienti pe acest segment in 2008.
Intrebat daca crede ca actuala rata de crestere a segmentului de credite imobiliare este sustenabila pe termen lung, avand in vedere ca se vorbeste despre un declin al pietei cehe de real estate, Mittendorfer a raspuns ca nu considera ca piata ceha de real estate trece printr-un declin. "Ratele de crestere generale vor fi mai reduse, insa cifrele absolute vor fi foarte bune", a declarat acesta.
Erste sustine ca CS este un model pentru abordarea pietei creditului ipotecar, care ar urma sa fie preluat si la BCR. De altfel, actualul vicepresedinte pe retail al BCR a fost adus chiar de la CS, Martin Skopek fiind recomandat drept un expert in credite ipotecare.
Compania-mama a CS, banca austriaca Erste Bank, este privita drept o potentiala tinta de preluare pentru bancile vest-europene mai mari, datorita atat dimensiunii reduse a bancii, cat si succesului inregistrat de divizia sa est-europeana, din care CS reprezinta cea mai mare parte.
Mittendorfer sustine ca Erste este impotriva unei preluari, dar ca aceasta este multumita de atentia ce i se acorda.
Intrebat daca crede ca pietele est-europene in general devin o tinta predilecta a bancilor vest-europene, Mittendorfer spune ca interesul marilor banci vest-europene fata de aceasta regiune este ridicat, dar ca potentialul legat de noi achizitii este limitat, astfel incat noii-veniti pe aceste piete vor dezvolta operatiuni greenfield.
Cat priveste planurile sale pentru CS, Mittendorfer spune ca doreste sa continue programul "first choice bank" ce urmareste transformarea CS in cea mai de incredere marca in randul consumatorilor si ca intentioneaza sa atraga noi clienti, clienti tineri, dar si sa participe la educarea consumatorilor si la programele de protectie a consumatorilor.
Ceska Sporitelna este cea mai mare banca de retail din Cehia, cu peste 5,3 milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO