Business Internaţional

Schimbarea de strategie a Metro vine cu un nou CEO

21.09.2007, 17:16 23

Metro, cel mai mare retailer german, a anuntat retragerea directorului executiv Joachim Koerber la sfarsitul lunii viitoare, scrie Bloomberg. Succesorul lui Koerber va fi Eckhard Cordes, presedinte al consiliului de supraveghere al companiei.
Cordes conduce grupul Franz Haniel & Cie., care a preluat controlul asupra Metro impreuna cu familia Schmidt-Ruthenbeck pe 31 august. Actiunile retailerului au inregistrat o crestere de 6,5%, pana la 66,86 euro, dupa anunt.
Haniel a declarat luna trecuta ca va pregati schimbari strategice in cadrul companiei, generand speculatii privitoare la posibilitatea ca noii proprietari ai Metro sa exercite presiuni asupra retailerului in sensul accelerarii expansiunii peste hotare sau al vanzarii de proprietati imobiliare. Metro comercializeaza alimente, articole vestimentare si produse electronice si detine lanturi in Rusia si China, unde ritmul van-zarilor il depaseste pe cel inregistrat pe piata locala a retailerului.
Familia Haniel este "frustrata" si "ar dori sa detina un control sporit in ceea ce priveste vanzarea de active cu performante reduse", a declarat Christopher Gower, analist in cadrul MF Global din Londra.
Koerber, in varsta de 61 de ani, s-a alaturat retailerului german in anul 1985 ca membru al board-ului acestuia, fiind desemnat in pozitia de director executiv in 1999. Contractul sau urma sa expire la sfarsitul lunii februarie 2009.
Sub conducerea lui Koerber, pretul actiunilor Metro a crescut de patru ori in ultimii cinci ani dupa patru ani de declin. In acest an, actiunile Metro au avansat cu 38%, ceea ce plaseaza valoarea Metro la 21,8 mld. euro (30,6 mld. dolari).
Koerber, care a achizitionat magazinele germane ale Wal-Mart Stores anul trecut, a vandut divizia Praktiker in cadrul unei oferte publice initiale in 2005 si 2006.
Haniel si familia Schmidt-Ruthenbeck detin 50,01% din Metro. Al treilea actionar majoritar al retailerului este familia Beisheim, cu o participatie de 18,5%.
Metro genereaza 43% din venituri de pe piata germana. Luna trecuta, Metro a "salutat" decizia firmei Haniel de majorare a participatiei detinute. In aceeasi luna, retailerul a anuntat o scadere cu 60% a profitului sau net pe trimestrul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO