Business Internaţional

Scumpirea porumbului naşte temeri privind o nouă criză a alimentelor

Scumpirea porumbului naşte temeri privind o nouă criză a alimentelor

Autor: Livadariu Andreea

12.10.2010, 23:30 43

Creşterea preţului porumbului şi reducerea previziunilor privindrecolta pentru anul în curs a Statelor Unite au readus în discuţieposibilitatea apariţiei unei noi crize a alimentelor, similară cucea din anul 2008, scrie Financial Times.

Creşterea preţului porumbului cu 11,5% în numai două şedinţe afost urmată de o apreciere a preţurilor pentru soia, zahăr şicafea. Analiştii se tem că scumpirea cerealelor va determina oreacţie în lanţ ce va duce la o creştere a preţurilor în cazulaltor alimente precum carnea de porc, de pasăre şi de vită.

Porumbul a continuat să se scumpească şi ieri, contractelefutures cu livrare în decembrie crescând cu 0,4% până la 5,58 dedolari pe buşel (25,4 kilograme) la bursa de mărfuri din Chicago.La Paris tona de porumb costă peste 200 de euro. Preţul soiei s-aapreciat cu 1,1%, iar cel al grâului cu 0,3%.

Perspectivele cu privire la recolta de porumb a celui mai mareexportator de cereale din lume, Statele Unite, nu sunt foarteîncurajatoare, guvernul declarând că rezervele de stat vor scădeaîn următoarele luni până la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani.Producţia va scădea cu 3,4%, până la 12,6 miliarde de buşeli (320mil. tone).

Nu numai porumbul a oferit randamente bune anul acesta, ci şigrâul sau soia, aşa că "toate cerealele vor intra într-o competiţiestrânsă pentru fiecare metru pătrat de pământ cultivat", este depărere Rich Feltes, broker la RJ O'Brien din Chicago.

România, fruntaşă în UE

România va devansa Italia şi se va plasa anul acesta pe loculdoi în Uniunea Europeană (UE) la producţia de porumb, care vaajunge probabil la 9,4 milioane de tone, cantitate depăşită numaide producţia din Franţa, potrivit unor calcule ale Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO