Business Internaţional

Se afla gigantul financiar american Citigroup deasupra turbulentelor de pe piata?

02.10.2008, 18:08 19

Este vorba de Citigroup care, pe hartie, pare sa intruneasca toate conditiile pentru a putea face fata acestor vremuri tumultuoase. Recent, pe cand actiunile firmelor de brokeraj incepeau sa scada, iar unele banci mai mici se luptau sa supravietuiasca, chiar si Citigroup a fost privita drept o potentiala victima, scrie International Herald Tribune.

"Eram un pilon al pietei", declara directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, in cadrul unui interviu. Asezat linistit in biroul sau dupa una dintre cele mai haotice saptamani de tranzactionare din istoria Wall Street, Pandit declara ca banca sa inregistra intrari de fonduri de la banci rivale.
Bineinteles, chiar si actiunile Citi au avut de suferit in conditiile in care temerile privitoare la un colaps financiar pareau sa-i copleseasca chiar si pe cei mai puternici titani de pe Wall Street. Iar Citi ar urma sa profite la randul sau de pe urma planului de salvare anuntat de guvern.
Autoritatile intentioneaza sa puna bazele unui depozitar finantat de contribuabilii americani pentru titluri ipotecare cu probleme, iar Citi detine miliarde de dolari sub forma de astfel de titluri.
Pana cand guvernul va stabili toate detaliile, nu este clar cat va avea de castigat Citigroup. Cea mai mare necunoscuta este pretul pe care-l va plati guvernul pentru active. Daca acesta se va situa sub pretul stabilit de Citi, banca ar putea inregistra noi pierderi.
Pandit a declarat ca nu stie exact cum va functiona fondul sau ce efect ar putea avea asupra detinerilor Citi, insa acesta s-a declarat increzator ca planul propus va recladi increderea investitorilor si in cele din urma bancile vor putea acorda noi credite. "Va fi bine pentru preturile locuintelor din moment ce consumatorii vor putea obtine credite ipotecare din nou", a declarat acesta.
Desi pe fondul planului de salvare si al redresarii pietei perspectivele Citi sunt pozitive, banca, ce s-a confruntat cu numeroase probleme manageriale si financiare in ultimii ani, nu a iesit inca la liman.
In cazul in care consumatorii americani continua sa fie afectati de conditiile economice dificile, banca ar putea fi nevoita sa sporeasca miliardele de dolari puse deoparte pentru acoperirea potentialelor pierderi din carduri de credit, credite de consum garantate cu ipoteca si credite auto. Iar ampla baza internationala a Citi (doua treimi din depozitele sale sunt in afara Statelor Unite) ar putea-o aduce in fata a noi socuri in conditiile incetinirii economiilor din Europa si a celor emergente.
Alte probleme pe care directorii Citi trebuie sa le rezolve sunt interne. Un deceniu a trecut de cand Citigroup a luat nastere in urma fuziunii de 70 mld. dolari dintre Citicorp si compania de asigurari Travelers, iar Citigroup se straduieste in continuare sa faca toate partile operationale.
Pandit va trebui sa gaseasca o modalitate de a integra companiile achizitionate de predecesorii sai de-a lungul anilor. Chiar si in perioadele bune, performantele Citi s-au situat sub cele ale rivalelor sale. Iar de la debutul crizei pietelor de credit, valoarea de piata a bancii a scazut cu peste 125 mld. dolari, iar banca ar putea inregistra patru trimestre consecutive de pierderi de ordinul miliardelor de dolari.
De cand a preluat conducerea gigantului bancar la sfarsitul anului trecut, Pandit a luat mai multe masuri pentru a consolida finantele companiei. In ultimele luni, Citi a atras 50 mld. dolari, si-a redus dividendul cu aproape jumatate, si-a redus cheltuielile si personalul si a scos la vanzare diviziile neperformante. Pandit incearca in acelasi timp sa rafineze strategia bancii si a adus noi directori la conducerea mai multor divizii importante.
Pana de curand, insa, actiunile companiei nu au fost foarte apreciate. Multe din problemele Citi isi au originea in perioada in care banca era condusa de Sanford Weill, fostul presedinte care a transformat Citi intr-un gigant al serviciilor financiare. Actiunile Citi au avansat in timpul mandatului sau.
Succesorii lui Weill, mai intai Charles Prince III si acum Pandit a trebuit sa faca fata consecintelor devastatoare ale mandatului acestuia. Analistii spun ca acesta a instaurat o cultura in care managerii erau instigati unul impotriva celuilalt, nu impartaseau informatiile cu angajatii si-i obliga sa se lupte pentru fiecare banut. Acesta nu a investit suficient in tehnologie, iar analistii spun ca ar mai putea dura inca 5 ani pana cand sistemele Citi vor putea fi innoite.
Mai important, Weill si Prince nu au tinut banca la curent cu sistemele de analiza a riscului, aceasta fiind astfel vulnerabila in fata pericolelor asociate cu produsele complexe de genul obligatiunilor cu grad ridicat de risc.
Pandit este un fost director al Morgan Stanley care a parasit compania pentru a pune bazele unui fond de hedging, Old Lane Partners, pe care Citigroup l-a achizitionat in 2007 in schimbul a 800 milioane de dolari. Cand Prince a demisionat la sfarsitul anului trecut pe fondul unor pierderi uriase in portofoliul de credite ipotecare, Pandit a fost contactat pentru a-i lua locul.
Desi nu avea experienta in retail banking, Pandit a castigat pana acum aprecierea mai multor analisti de pe Wall Street. Acesta a inceput imediat sa atraga capital si a anuntat planuri de eliminare a aproape 20.000 de locuri de munca. Ar putea urma alte mii de disponibilizari. Desi a realizat reduceri de valoare contabila de 27,6 mld. dolari avand legatura cu titlurile subprime, Citi detine inca titluri avand legatura cu sectorul ipotecar in valoare de 22 mld. dolari.
Banca mai detine si un alt tip de credite riscante in bilant, in valoare de 16,4 mld. dolari. In acelasi timp, Citi va trebui sa faca fata unor noi probleme create de criza pietelor de credit, cum ar fi pierderile legate de titlurile Fannie Mae si Freddie Mac detinute.
O alta necunoscuta pentru Citigroup este expunerea sa fata de imprumuturile catre firme de buyout, care au platit ceea ce par acum preturi ridicate pentru a privatiza companii tranzactionate public. Pe masura ce economia incetineste, valorile companiilor achizitionate scad si ele. Pana acum in acest an, banca a redus cu 3,5 mld. dolari valoarea creditelor respective, dar detine inca 24 mld. dolari sub forma de astfel de credite. Desi uriasa baza de depozite detinuta a conferit Citi mai multa stabilitate in aceasta perioada de turbulente, clientii sai individuali i-ar putea crea unele probleme in trimestrele viitoare.
In ultimul an, Citigroup si-a dublat sumele rezervate acoperirii potentialelor pierderi legate de creditele de consum, pana la 16,5 mld. dolari. Iar pierderile sale vor creste daca rata somajului continua sa creasca.
Totusi, o posibila problema si mai mare pentru Citigroup sunt activele de 1.200 de miliarde de dolari pe care actionarii nu le vad pentru ca nu sunt incluse in bilantul sau.
Desi Citigroup ofera ample detalii privitoare la activele respective, banca nu raspunde unei intrebari importante: cat din aceste active ar putea fi reincluse in bilant? La inceputul acestui an, Financial Accounting Standards Board a propus reglementari care ar obliga bancile sa readuca aceste active potential cu probleme in bilant, ceea ce ar slabi considerabil situatia financiara a bancilor. Totusi, boardul a amanat implementarea reglementarii.
Intre timp, cea mai apropiata rivala a Citigroup, JPMorgan Chase, a inregistrat performante mult mai bune in timpul actualei crize. Desi unii analisti spun ca directorul executiv al JPMorgan, James Dimon, s-a dovedit un lider foarte bun, altii spun ca cel mai important factor care demarcheaza performantele celor doua banci este mixul de business.
Totusi, pe aceste piete nesigure, mixul de business al Citi i-a oferit acesteia o protectie la care unele din rivalele sale din investment banking ar fi ravnit saptamana trecuta. Pandit rezista in continuare in fata apelurilor privitoare la o divizare a gigantului bancar.
"Daca este ceva in legatura cu care sunt 100% sigur, este strategia pe care o urmam", spune Pandit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO