Business Internaţional

Se îndreaptă economia Marii Britanii către recesiune?

Se îndreaptă economia Marii Britanii către recesiune?

Autor: Catalina Apostoiu

03.07.2017, 00:00 855

Îi paşte oare pe britanici recesiunea? Aceasta este întrebarea care a apărut în urma recentei serii de date economice dezamăgitoare, scrie CNN. Semnale de avertizare: britanicii pun deoparte cel mai scăzut procent din venitul disponibil din ultimii peste 50 de ani, împrumuturile pe carduri de credit au atins un maxim record, salariile stagnează, încrederea consumatorilor este la pământ, iar investiţiile în industria auto scad în contextul incertitudinilor create de Brexit. Acestea ar putea fi suficiente pentru a împinge o economie deja şubrezită în recesiune. Potrivit datelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute, economia britanică a avansat cu numai 0,2% în primele trei luni ale acestui an, faţă de 0,7% în trimestrul anterior, cimentând poziţia acesteia ca economia cu cel mai lent ritm de creştere din rândul ţărilor G7 şi ţărilor europene. 

Analiştii se aşteaptă ca rata de creştere a economiei britanice să înregistreze doar o revenire marginală în T2, însă perspectiva pe termen lung va fi probabil mai modestă în cazul în care consumatorii îşi vor restrânge cheltuielile, potrivit The Independent.

Datele biroului naţional de statistică britanic (ONS) arată că economia britanică a crescut numai pentru că acum sunt mai mulţi oameni în ţară decât erau cu trei luni în urmă. PIB-ul pe cap de locuitor nu a avansat deloc în trimestru.

„Datele dezamăgitoare se acumulează“, arată Raj Badiani, economist IHS Markit, citat de CNN. „Aşteptăm acum primul economist îndrăzneţ care să spună că am putea asista la stagnare“.

ONS a anunţat de asemenea că gospodăriile britanice resimt în prezent cele mai prelungite presiuni asupra veniturilor din perioada 1976-77. Ajustate la inflaţie, veniturile au scăzut cu 1,4% în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care preţurile au avansat dramatic, în timp ce creşterea salariilor a fost una lentă.

Potrivit datelor ONS, veniturile reale disponibile ale gospodăriilor britanice s-au aflat în scădere timp de trei trimestre consecutive pentru prima dată din anii í70, scrie The Independent.

În acelaşi timp, rata de economisire a gospodăriilor s-a prăbuşit la numai 1,7%, de la 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut, un minim istoric.

Din cauza creşterii slabă a salarilor, gospodăriile au fost nevoite să-şi restrângă economiile şi să se împrumute pentru consum, consum care a reprezentat motorul principal al economiei de la votul pentru Brexit de anul trecut.

„Tendinţa nu este sustenabilă şi alimentează credinţa că reducerea cheltuielilor de consum ar putea ţine economia pe loc în lunile viitoare“, spune Howard Archer de la EY Item Club.

Indicele de încredere a consumatorilor GfK a revenit acum aproximativ la nivelul înregistrat imediat după votul pentru Brexit, iar inflaţia este aşteptată să urce la peste 3% în lunile următoare.

Ultimele date anunţate de ONS complică sarcina comitetului de politică monetară al Băncii Angliei, care se aşteptase ca rata economisirii să înregistreze o uşoară creţtere în primul trimestru şi care are opinii divergente privitoare la oportunitatea majorării dobânzilor.

Cheltuielile din magazine, vânzările de autovehicule noi şi tranzacţiile imobiliare au indicat toate semne de slăbiciune, iar banca centrală şi-a exprimat îngrijorare cu privire la nivelul îndatorării consumatorilor, potrivit The Guardian.

Investitorii urmăresc îndreaproape situaţia pentru a vedea dacă îngrijorarea consumatorilor şi companiilor continuă să crească pe fondul negocierilor legate de Brexit, scrie CNN. 

Din cauza nesiguranţei privitoare la Brexit, investiţiile în industria auto britanică au scăzut puternic în prima jumătate a acestui an, la numai 322 milioane de lire sterline, semn că firmele îşi amână sau anulează cheltuielile înaintea Brexitului, potrivit Financial Times.

În cazul în care se vor înregistra niveluri similare ale investiţiilor şi în al doilea semestru, sumele totale anuale cheltuite pe industria auto britanică se vor ridica la numai 644 milioane de lire sterline, sub jumătatea celor investite anul trecut şi aproape un sfert din suma investită cu doi ani în urmă.

Economistul IHS Markit Badiani arată că datele pe T2 vor oferi o imagine mult mai clară a direcţiei în care se îndreaptă economia britanică.

„Odată ce ajungi să crezi că recesiunea este inevitabilă, încrederea are de suferit şi se ajunge chiar în acea situaţie“, arată acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO