Business Internaţional

Se intampla si la altii: cei mai bogati directori din America pot deveni rau platnici

28.11.2002, 00:00 23

Directorii executivi bogati care odinioara faceau parte dintre clientii favoriti ai Bank of America acum se dovedesc a fi o adevarata durere de cap, relateaza Wall Street Journal Europe.
In decursul ultimilor ani, banca s-a confruntat cu o serie de probleme datorita creditelor acordate unor directori executivi cum ar fi Bernard Ebbers de la WorldCom, Samuel Waksal de la ImClone Systems sau familiei Rigas, care controleaza Adelphia Communications. Acum, se pare ca un credit acordat unui alt director executiv bogat s-a transformat intr-o veritabila catastrofa financiara.
In decursul trimestrelor doi si trei din acest an biroul de private bank (servicii bancare pentru persoane fizice care poseda fonduri de investitii de peste 1 milion de dolari) din cadrul Bank of America a inregistrat pierderi de 261 milioane dolari de pe urma unor credite acordate unei firme de investitii controlate de catre Everett Dobson si fratele acestuia, pentru ca banca a declarat ca imprumuturile nu pot fi colectate.
Everett Dobson era odinioara un client valoros al Bank of America. In calitate de presedinte si director executiv al Dobson Communications el a ajuns chiar sa apara in raportul anual al bancii pe anul 2000. Acum insa, la Bank of America nu se mai vorbeste despre Everett Dobson sau alti clienti cu statut preferential carora in ultima vreme nu le-a mers prea bine.
Cresterea brusca a volumului de credite nerecuperabile de la Bank of America evidentiaza posibila impamantenire a unui obicei costisitor de a acorda credite unor directori executivi ale caror companii si averi personale au intrat in declin.
Pentru divizia de administrare a activelor, din cadrul Bank of America, care include si biroul de private bank, cele 261 milioane de dolari reprezentand credite nerecuperabile doar in cazul Dobson reprezinta o suma neobisnuit de mare, avand ca pe cele trei trimestre anterioare creditele nerecuperabile erau in medie de 25 milioane dolari.
Practica de a acorda credite pe baza actiunilor detinute de respectiva persoana exista de ceva timp. Insa pe masura ce compensatiile acordate directorilor executivi, inclusiv pachete de actiuni, au crescut tot mai mult, si bancile au acceptat tot mai des sa acorde credite acestor directori bogati in ideea unui schimb de favoruri. "Fenomenul la care asistam este esecul vanatorii de bani multi si afaceri mari", este de parere Judith Fischer, director la firma de consultanta Executive Compensation Advisory Services din statul Virginia.
Pana acum nu exista semne ca acest gen de credite a afectat sanatatea financiara a Bank of America. In timp ce preturile actiunilor J.P. Morgan Chase si Citigroup au scazut anul acesta datorita unor probleme de creditare si a unor investigatii, pretul actiunilor Bank of America a crescut, semn ca investitorii si analistii sunt de parere ca banca poate sa-si tina sub control problemele de creditare.
De asemenea Bank of America a incercat sa creasca competitivitatea serviciilor de private bank fata de cele oferite de bancile cu traditie in acest domeniu, precum J.P. Morgan sau Citigroup.
In ceea ce priveste creditele acordate lui Bernard Ebbers, Samuel Waksal si familiei Rigas, nu se stie inca daca Bank of America a reusit sa recupereze toti banii pe care i-a imprumutat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO