Business Internaţional

Se inverseaza rolurile: nemtii isi cauta de lucru in Polonia

09.01.2004, 00:00 17



Pe fondul cresterii continue a ratei somajului, pe piata fortei de munca a Germaniei estice se manifesta o noua tendinta. Cei ce nu si-au gasit un loc de munca aici se indreapta catre Polonia, in special in contextul in care aceasta tara urmeaza sa devina membra a Uniunii Europene in luna mai a acestui an. Noua tendinta a generat deja unele temeri.



"Este o tendinta interesanta, careia nu ar trebui sa i se acorde o importanta deosebita, dar care ar trebui urmarita" a declarat Elmar Honekopp, cercetator in cadrul Institute of Employment Research din Nuremberg, ce apartine ministerului german al muncii.



Timp de mai multi ani, directia a fost cea opusa. Conform Biroului Federal German de Statistica, un numar de 317.600 de polonezi lucrau in Germania in anul 2003. Honekopp spune ca aproximativ 15.000 de cetateni germani lucreaza in Polonia in prezent, in special in cadrul unor companii germane.



Insa, in contextul cresterii ratei somajului in orase de granita ce se confrunta cu situatii economice dificile, cetatenii germani isi indreapta atentia catre est.



In luna noiembrie a anului trecut, ultima luna in care guvernul a emis cifre oficiale, rata medie a somajului in Germania estica era de 17,4%, comparativ cu 8,1%, rata somajului din fosta Germanie de vest. In Frost, insa, un oras de granita aflat la 68 de mile sud-est de Berlin si avand o populatie de 24.000 de locuitori, rata somajului acrescut de la 20,9% la 22,5% in decurs de un an. Cu situatii similare se confrunta si alte orase aflate la granita, ce au probleme economice chiar si dupa 13 ani de la reunificare.



Aceasta noua tendinta scoate in evidenta situatia economica dificila a multor orase din Germania estica.



Tassilo Schlicht este unul din locuitorii acestei regiuni ce s-au indreptat catre Polonia in cautarea unui loc de munca. Schlicht este de asemenea unul din cei 15 cetateni germani ce lucreaza pentru Apexim, un lant cu sediul in Poznan, Polonia, ce are 150 de angajati in cadrul a 14 benzinarii de-a lungul granitei dintre Polonia si Germania. Din 1998, Apexim a pus bazele a opt noi astfel de benzinarii pentru a-i deservi pe cetatenii germani ce trec granita in cautare de benzina, tigari si produse alimentare ieftine.



Unii specialisti spun ca "amestecarea" pietelor de munca ale celor doua tari nu se va produce decat peste cativa ani. Salariile din Polonia reprezinta inca o treime din cele oferite in Germania, fapt ce-i va descuraja pe majoritatea cetatenilor germani sa se indrepte catre est, a remarcat Burkard Steppacher, din cadrul Konrad-Adenauer-Stiftung, un institut de cercetare din Sankt Augustin, Germania.



"Desi noua tendinta nu este una majora, aceasta este un semn de normalizare a fortei de munca," a adaugat Steppacher.



In conformitate cu termenii extinderii Uniunii Europene, vor fi mentinute unele restrictii referitoare la forta de munca cross-border a celor doua state timp de sapte ani dupa integrarea Poloniei, declara Heinrich Machowski, un economist din Berlin, membru al consiliului Ligii de Business Germano-Poloneza, un grup de business cross-border.



"Ceea ce se intampla indica, cred eu, faptul ca are loc o schimbare de ordin psihologic," a declarat acesta. "Polonezii incep sa simta ca apartin Europei occidentale, iar cetatenii germani au devenit mai deschisi in ceea ce priveste explorarea pietei locurilor de munca din est". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO