Business Internaţional

Se pregateste o fuziune intre Raiffeisen si Erste?

Se pregateste o fuziune intre Raiffeisen si Erste?

Erste Bank, condusa de Andreas Treichl, a cumparat la sfarsitul lui 2005 pachetul de control la Banca Comerciala Romana pentru 3,75 miliarde de euro

20.11.2007, 19:50 44

Doua dintre cele mai importante banci din Austria, Raiffeisen Zentralbank si Erste Bank, iau in calcul posibilitatea unei fuziuni care ar crea un jucator dominant in Europa Centrala si de Est, scrie cotidianul maghiar Napi Gazdasag, care citeaza surse din cadrul Erste. Informatia, care a aparut in presa din Ungaria la sfarsitul saptamanii trecute, a fost dezmintita de Raiffeisen. "Acest zvon nu are niciun fel de sustinere reala", a declarat un purtator de cuvant al institutiei de credit. Oficialii Erste Bank nu au dorit sa faca niciun comentariu in acest sens.
Discutiile sunt conduse de Raiffeisen, iar in spatele acestora s-ar afla guvernul austriac, au mai adaugat sursele.
O eventuala alianta intre cele doua institutii de credit austriece ar remodela peisajul bancar din Europa Centrala si de Est, noteaza cotidianul ungar.
Erste, condusa de directorul executiv Andreas Treichl, are 16 milioane de clienti, in timp ce portofoliul Raiffeisen numara 13 milioane de clienti. Cele doua banci si-au construit prezente importante din Ucraina pana in Cehia.
In cursul zilei de ieri, actiunile Erste Bank s-au aflat in topul scaderilor din Europa Centrala. La ora locala 11:26 a.m., pe bursa din Viena, actiunile Erste erau cotate la 47,48 de euro/titlu, in scadere cu 2,8% fata de valoarea de inchidere din sesiunea anterioara. Deprecierea titlurilor institutiei de credit a fost pusa de Bloomberg pe seama deciziei Merrill Lynch, care a modificat recomandarea privind actiunile Erste din "cumpara" in "neutru".
Totodata si actiunile Raiffeisen au scazut cu 1,78%, o actiune a bancii fiind cotata la 101,95 de euro, la ora locala 11:29 a.m. Indicele NTX, care grupeaza cele mai importante 30 de companii din Europa Centrala, a pierdut 0,3% pe bursa din Viena, ajungand la 1.942,77 puncte.
De asemenea, indicele vienez ATX s-a depreciat cu 0,7%, acelasi trend fiind urmat si de indicele ceh PX, care a scazut cu tot cu 0,7%. Spre deosebire de Cehia si Austria, cotatia actiunilor mai multor companii poloneze a avut de castigat.
Grupul bancar austriac Raiffeisen International, unul dintre cei mai importanti creditori din Europa de Est, a inregistrat o crestere de 51% a profitului aferent trimestrului al treilea, pe fondul scaderii provizioanelor la creditele neperformante si al avansului consemnat de creditele auto si de cele imobiliare in fostele state comuniste.
Profitul net al bancii a crescut la 224 de milioane de euro, comparativ cu valoarea de 148 de milioane de euro inregistrata in trimestrul al treilea al anului trecut. Pentru tot anul 2007, Raiffeisen se asteapta sa obtina profit net de cel putin 750 de milioane de euro.
De cealalta parte, Erste Bank a obtinut un in trimestrul al treilea al anului curent un profit net cu peste 35% mai mare decat cel inregistrat in iulie-septembrie 2006 datorita cresterilor din Europa de Est.
Profitul net al institutiei de credit din Austria a fost de 271,9 milioane de euro, fata de valoarea de 200,6 milioane de euro din trimestrul al treilea al anului trecut.
Pentru tot anul 2007, Erste estimeaza un profit net cu 25% mai mare decat cel din anul anterior.
Trendul ascendent pe care l-a urmat profitul Erste din trimestrul al treilea a fost evidentiat si de evolutia grupului ceh Ceska Sporitelna, cea mai mare divizie straina a Erste in functie de castiguri.

In Romania
Erste Bank controleaza cea mai mare banca din Romania, BCR, in timp ce filiala locala a Raiffeisen ocupa locul al treilea pe piata dupa active. Cota de piata a celor doua banci cumulata dupa active tinde spre 35-40%, pe unele segmente de business putand fi depasita limita maxima admisa de regulile concurentei. O eventuala consolidare a afacerilor BCR si Raiffeisen Bank Romania ar presupune restructurari majore avand in vedere paralelismul total al majoritatii activitatilor, precum si aglomerarile de locatii din reteaua teritoriala de unitati, fiind probabila chiar vanzarea unor parti din portofolii si din sucursale. (Razvan Voican)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO