Business Internaţional

Se repeta cu VimpelCom povestea de la Iukos?

13.12.2004, 00:00 19

Aproape 7,5 miliarde de euro au fost retrasi de la Bursa din Moscova, investitorii fiind alarmati de taxele de 118,79 de milioane de euro pe care , trebuie sa le plateasca VimpelCom, operatorul numarul doi de telefonie mobila din Rusia, relateaza The Moscow Times.


Investitorii fusesera deja speriati de masurile legale luate de Kremlin impotriva Iukos. Dar aceasta noua masura a naruit sperantele ca atacul asupra Iukos ar fi un caz izolat de inhibare a ambitiilor politice ale fostului director executiv, Mihail Hodorkovsky.


"Este altceva cand unei firme private de telefonie i se aduc asemenea acuzatii", a declarat Sam Barden de la Trust. "Pare ca o vanatoare de vrajitoare. A trecut mult timp de cand nu a mai fost o vanzare atat de rapida si de drastica de actiuni. Destul de putine fonduri au renuntat".


Cel mai mare actionar de la VimpelCom, miliardarul Mihail Fridman care detine grupul Alfa, se pare ca nu a avut aceeasi agenda politica cu Khodorkovsky. Dar Alfa a declansat o campanie publica impotriva ministrului telecomunicatiilor, Leonid Reiman, din cauza procentului de 25,1% pe care il detine la MegaFon, numarul trei in telefonia mobila din Rusia.


Reiman a condus in trecut Telecominvest, un alt actionar mare al MegaFon. In timpul audierilor din procesul intentat de Alfa, un martor a dezvaluit ca Reiman a fost beneficiar al unui fond care detinea actiuni la Telekominvest. Acesta a negat toate acuzatiile.


VimpelCom este privita ca una dintre cele mai bine conduse companii din tara. Celalalat mare actionar este Telenor din Norvegia. Ministrul telecomunicatiilor din Rusia a negat orice imlicare in taxarea VimpelCom. Dar multi analisti l-au numit pe Reiman sursa problemelor de la VimpelCom, iar investitorii tind sa le dea dreptate.


"Rusia pare sa devina o republica bananiera", crede Mattias Westman, director executiv la Prosperity Capital Management, care are in portofoliu actiuni la bursa din Moscova in valoare de 451,11 milioane de euro. "Nimeni nu mai este in siguranta. Se pare ca oricine poate face ce vrea, ministrul incercand sa saboteze o companie cu care este in conflict".


Problemele cu licentele de la VimpelCom s-au declansat in momentul in care compania a achizitionat pachetul de la MegaFon. Acestea s-au rezolvat ulterior. Analistii cred ca se creeaza un precedent periculos pentru imlicarea guvernului in afacerile unor grupuri care nu sunt agreate de oficiali rusi de top.


Si rivalilor de la MegaFon li s-au pretins taxe de 2,25 de milioane de euro, dar investitorii si analistii considera ca valoarea lor a fost atat de mica, incat pare o incercare de distragere a atentiei. "Factura MegaFon pare o gluma, care doreste sa faca atacul asupra VimpelCom sa para echitabil. Este ca si cum si-ar fi recunoscut vina", a declarat Westman. Stephen O'Sullivan, director de cercetare la United Financial Group, crede ca atacul va pune in pericol realizare promisiunilor lui Putin de dublare a produsului intern brut.


Taxele pe care VimpelCom trebuie sa le plateasca valoareaza la fel de mult ca profitul brut obtinut in acest an. Dar compania este putin probabil sa aiba aceeasi soarta ca Iukos. "Aceste masuri nu vor destabiliza compania. Dar cei 118,79 de milioane de euro care sunt pretinse par sa fie suficiente pentru a scadea valoarea bursei din Moscova cu 15 miliarde de euro. Sper ca oficialii isi vor da seama cat de absurde sunt lucrurile", spune Westman.


O'Sullivan a declarat ca investitorii straini vor fi indepartati si de incercarea Rusiei de a atrage Ucraina de partea sa in timpul crizei declansate de alegeri. "Ucraina a determinat o schimbare a perspectivei oamenilor asupra Rusiei. Acum este privita ca fiind extrem de combativa", a continuat el. Pe de alta parte, altii cred ca scaderea pietei ar putea inceta dupa vanzarea Iuganskneftegaz, care se previzioneaza ca va fi achizitionata de compania de stat Gazprom.


Dar ca un semn care prevesteste noi probleme la Iukos, vin taxele care trebuie sa fie platite de o alta unitate de productie a sa, Tomskneft, care ajung la suma de 85,71 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO