Business Internaţional

Se “uita de sus” la restul Europei: Economia Poloniei va creste cu 1,5% anul acesta

27.10.2009, 23:30 18

Economia Poloniei ar putea creste in actualul trimestru cu maimult de 2%, astfel ca avansul economic anual al tarii ar puteaajunge la 1,5%, a declarat Aneta Piatkowska, director alDepartamentului de analiza din cadrul Ministerului polonez deFinante, scrie Bloomberg.

Cresterea economica corespunzatoare trimestrului al treilea afost "in mod cert mai mare" decat cea din perioada aprilie-iunie,situandu-se probabil intre 1,5% si 1,7%, insa "ul-timul trimestruva fi cel mai bun din acest punct de vedere", a adaugatPiatkowska.

Singura pe plus

Polonia este singurul membru din Uniunea Europeana care a reusitsa evite recesiunea declansata de criza creditelor datoritaeconomiei bazate in proportie de doua treimi pe cererea interna. Orevigorare a exporturilor, avand in vedere datele pozitive privindeconomia Germaniei, cel mai mare partener comercial al Poloniei, arputea imbunatati perspectivele de crestere economica ale tarii.

Exporturile au intrat pe o panta descendenta inca din noiembrieanul trecut, insa Ministerul de Finante anticipeaza ca in acesttrimestru comertul extern "isi va reveni sau se va stabiliza in celmai rau caz", a afirmat Piatkowska. Chiar si in conditiile uneievolutii pozitive, "exista multe incertitudini, in special cuprivire la ceea ce se va intampla dupa ce tarile din EuropaOccidentala vor renunta la pachetele nationale de stimulareeconomica si ce impact va avea aceasta masura asupra cererii pentruprodusele poloneze".

Polonia urmeaza sa afiseze situatia comertului extern aferentalunii septembrie pe 11 noiembrie.

O crestere economica anuala de 1,5% este "destul de realista", aadaugat Piatkowska. Planul de buget lansat de guvernul de laVarsovia, condus de primul-ministru Donald Tusk, se bazeaza pe unavans economic de 0,9% anul acesta si de 1,2% in 2010.

Perspective pozitive

Saptamana trecuta, Bank of America - Merrill Lynch si-a revizuitin crestere previziunile privind evolutia economiei poloneze,anticipand o crestere a Produsului Intern Brut de 1,8% in 2009 side 3,5% anul viitor. "Estimarile nu sunt deloc nerealiste", adeclarat Piatkowska. Biroul central de statistica de la Varsovia vapublica cifrele privind evolutia PIB-ului in trimestrul al treileape 30 noiembrie. Pe de alta parte, productia industriala dinPolonia a urcat in septembrie cu 15% comparativ cu luna august,conform unui raport publicat de biroul central de statistica.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut insa, productiaindustriala de luna trecuta a ramas pe rosu, reducandu-se cu 1,3%,dupa ce avansase in august cu 0,1%.

Banca italiana UniCredit a anuntat ca in urmatoarea perioada,zlotul polonez s-ar putea deprecia in fata monedei europene pana lacel mai redus nivel din ultimele trei luni, dupa ce guvernul de laVarsovia a anuntat recent ca nu va reusi sa duca la bun sfarsitplanurile de privatizare a activelor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO