Business Internaţional

Se va repeta scenariul subprime si in Marea Britanie?

17.12.2007, 23:11 9

Marea Britanie traverseaza propria criza subprime, pe fondul agresivitatii manifestate de creditorii ipotecari, care se grabesc sa redobandeasca mii de proprietati, scrie site-ul financiar Thisismoney.co.uk.
Firmele specializate in acordarea de credite persoanelor cu venituri reduse sau celor cu o istorie de credit riscanta au o atitudine dura fata de cei care raman in urma cu plata, potrivit Biroului de Consiliere pentru Cetateni din Marea Britanie (CA). Colapsul pietei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite similara celei din Marea Britanie a reprezenta0t catalizatorul dezastrului de pe pietele de credit globale si pierderi uriase pentru bancile americane si cele europene.
Unii analisti din industrie estimeaza ca anul viitor creditorii vor intra in posesia a 70.000 de locuinte in Regatul Unit, cel mai mare numar din 1991 si pana in prezent.
CA considera ca aceasta criza a fost alimentata de companiile financiare care au vandut imprumuturi ipotecare sortite de la inceput esecului. Semnalul dezastrului a fost dat de catre liderul partidului Conservator care a facut un apel la creditori sa aiba o atitudine "de responsabilitate sociala" si sa-i ajute pe cumparatorii de case care au ramas in urma cu plata ratelor. David Cameron, liderul Partidului Conservator este in mod special ingrijorat de soarta celor 1,4 milioane de cumparatori de locuinte care vor suferi un adevarat soc in momentul in care le va expira acordul de plata a dobanzilor fixe mici in urmatoarele
12 luni. El a sugerat ca institutiile de credit ar trebui sa gaseasca o solutie ca impactul cresterii cu 200 de lire sterline (280 de euro) a ratei ipotecare lunare sa nu aiba consecinte grave pentru proprietari. Raportul CA, in care au fost analizate 1.200 de cazuri, evidentiaza faptul ca visul multor persoane cu un nivel salarial redus care isi doresc o casa a luat sfarsit. Documentul citat arata ca 770.000 de britanici au ramas in urma cu plata ipotecii cel putin o data in ultimele 12 luni.
Potrivit studiului CA, sfaturile dubioase acordate de anumiti brokeri, creditarea iresponsabila si o abordare agresiva a persoanelor restante din partea creditorilor sunt factorii care au ridicat numarul proceselor care vizeaza redobandirea de case. Raportul CA evidentiaza ca firmele au acordat credite subprime multor persoane cu venituri mici sau cu o istorie negativa de credit. Aceste persoane se afla acum in imposibilitatea de a returna imprumuturile. "Cercetarea noastra sugereaza ca multi dintre cei care aspira la o locuinta au primit imprumuturi despre care se stiau inca de la inceput ca sunt nesustenabile. Foarte multi creditori subprime incalca regulile referitoare la responsabilitatea creditului si garanteaza imprumuturi chiar daca este clar ca debitorii nu vor putea sa le returneze", a spus David Harker, directorul CA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO