Business Internaţional

SEC ancheteaza pachetul financiar obtinut de directorul bursei din New York

04.09.2003, 00:00 15



Comisia de reglementare a pietei bursiere din Statele Unite (Securities and Exchange Commission-SEC) a solicitat detalii cu privire la pachetul de plati in valoare de 139,5 milioane de dolari acordat directorului bursei de la New York (NYSE) , Richard Grasso.



In cadrul unei scrisori dure adresate lui Carl McCall, presedintele comitetului de compensatii al NYSE, William Donaldson, presedinte al SEC, spune ca aprobarea acestui pachet de plati "ridica intrebari serioase cu privire la eficienta actualei structuri de guvernare a NYSE".



Pachetul de plati, alcatuit din salariu, plan de economii, plan de facilitati si beneficii legate de pensie acumulate intr-un numar de ani, a provocat critici generale legate de nivelul compensatiilor acordate presedintelui si directorului executiv al bursei.



Valoarea acestui pachet este echivalenta cu peste un sfert din profitul net de 526,5 milioane de dolari inregistrat de NYSE in decursul celor opt ani in care Grasso a detinut pozitia de presedinte si director executiv. Pachetul a fost acordat intr-un moment in care sistemul de guvernare a bursei, cat si o serie de decizii emise de Grasso, sunt dur criticate.



Donaldson a cerut deja bursei de la New York in acest an sa-si revizuiasca structura de guvernare, declarand recent ca intregul statut al bursei ca "organizatie ce se auto-reglementeaza" urmeaza a fi modificat ca parte a unui program mai amplu de analizare a structurii de piata.



In cadrul scrisorii mai-sus mentionate, acesta declara ca se teme “in special ca acest pachet a fost acordat inainte ca bursa sa-si incheie revizuirea sistemului de guvernare, ce asteapta sa fie aprobata inca din luna martie".



Dupa anuntarea pachetului de plati acordat lui Grasso, bursa a mai anuntat ca contractul acestuia a fost prelungit cu doi ani pana in 2007.



In cadrul scrisorii, Donaldson, ce a condus el insusi NYSE in perioada 1990-1995, colaborand cu Grasso, spune ca NYSE ar trebui sa reprezinte un adevarat model de buna guvernare pentru companiile listate. NYSE a luat apararea lui Grasso, aratand ca acesta a jucat un rol foarte important pe toata perioada mandatului sau, din 1995.



SEC solicita ca pana martea viitoare sa-i fie oferite "informatii complete legate de procedurile si consideratiile care au dus la acordarea acestui pachet lui Grasso", cat si rapoartele intrunirilor comitetului de compensatii, ale consiliului de administratie si altor comitete importante.



NYSE a anuntat ca va raspunde solicitarilor SEC pana la data de 9 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO