Business Internaţional

Sectorul de constructii din Europa este la pamant

17.03.2010, 23:07 26

Sectorul european de constructii a inregistrat in luna ianuariecel mai pronuntat declin din mai mult de un an, cele mai dramaticescaderi fiind con semnate de Germania si Spania, scrieBloomberg.

Sectorul constructiilor din zona euro s-a contractat cu 2,2%fata de luna decembrie, cand a scazut cu 1%, conform datelorpublicate de biroul de statistica al Uniunii Europene. Acesta estecel mai puternic declin din decembrie 2008 incoace. Costurilelegate de forta de munca din zona euro au urcat cu 2,2% intrimestrul patru comparativ cu perioada similara a anului anterior,cel mai lent ritm de crestere din ultimii mai mult de patru ani,indica un alt raport.

Economia europeana si-ar putea reveni cu greu dupa ce un declinal cheltuielilor sectorului corporatist si stagnarea cereriiconsumatorilor au stopat procesul de redresare a acesteia intrimestrul al patrulea.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, productia sectorului deconstructii a scazut cu 12,5% in ianuarie, cel mai sever declin dinluna februarie a anului trecut.

In cadrul Uniunii Europene, productia a scazut in ianuarie cu 2%fata de luna decembrie si cu 8,4% fata de luna similara a anuluitrecut.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentruianuarie 2010, productia a scazut in opt si a crescut in Sloveniasi Suedia comparativ cu de cembrie.

Sectorul german al constructiilor a inregistrat in ianuarie undeclin de 14,3% fata de luna anterioara, in timp ce Spania, a careieconomie este dependenta de acest sector, a suferit o scadere de6,1% a sectorului constructiilor.

Fata de aceeasi perioada a anului anterior, scaderea a fost de16,5% in Germania si de 14,6% in Spania. In Franta, productiasectorului s-a diminuat luna la luna cu 0,1%, in timp ce sectorulportughez al constructiilor a consemnat o scadere de 4,6%comparativ cu luna decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO