Business Internaţional

Sectorul financiar a fost calaul burselor din Europa

02.03.2009, 18:39 10

Bursele globale au inregistrat scaderi semnificative in sedinta de ieri dupa ce investitorul american Warren Buffett a declarat ca cea mai mare economie a lumii va intampina dificultati serioase in acest an, scrie Bloomberg.

Declaratiile acestuia au generat noi temeri potrivit carora institutiile financiare vor avea nevoie de mai mult capital pentru a supravietui.
Creditorul britanic HSBC pierduse 21% din valoarea de piata in prima jumatate a sedintei de luni de la Londra dupa ce a anuntat un plan de strangere de lichiditati in valoare de 12,5 mld. lire sterline (13,9 mld. euro). In acelasi timp, banca a raportat un profit net aferent anului trecut de 5,73 mld. dolari (4,52 mld. euro), comparativ cu 19,1 mld. dolari in 2007.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat un declin de 3,7% in prima parte a zilei de ieri. Indicele a scazut timp de sase luni consecutiv, in conditiile in care economia americana s-a contractat cu cel mai rapid ritm din 1982 incoace, iar companiile europene - de la Novartis la Deutsche Post - au anuntat rezultate dezamagitoare.
In Europa, principalii indici de pe pietele occidentale au inregistrat scaderi importante. Indicele britanic FTSE 100 scazuse cu 4,4% pana la jumatatea sedintei de tranzactionare, in timp ce indicele francez CAC 40 coborase cu 3,8%. Pe bursa germana, DAX inregistrase o scadere de 3,2%.
Indicele MSCI al pietelor emergente a pierdut 1,2% din valoare dupa ce liderii europeni intruniti la Bruxelles au refuzat sa dea curs cererilor privind un ajutor special acordat tarilor din Europa de Est si au respins un program de sprijinire a producatorilor auto. Decizia politicienilor a fost puternic influentata de temerile Germaniei referitoare la majorarea deficitului bugetar.
Pietele de capital din Europa de Est au inregistrat scaderi mai putin accentuate, principalii indici din Polonia si Ungaria - WIG 20 si BUX - au pierdut 0,24%, respectiv 0,53% din valoare in prima parte a sedintei de ieri. Un declin mai important s-a inregistrat in Cehia si Ucraina, unde bursele au coborat cu 1,5 si respectiv 3,4%.
Actiunile bancilor Commerzbank si BNP Paribas au coborat cu 7%, respectiv 8%, in timp ce titlurile Mitsubishi UFJ Financial, cea mai mare banca din Japonia, au inregistrat o scadere de 6,8%. De asemenea, actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera la nivel mondial, au pierdut 4,5% din valoare pe fondul scaderii preturilor metalelor si hidrocarburilor.
HSBC resimte inca puternic efectele lipsei de incredere a investitorilor, spune Lucky MacDonald, directorul de investitii al RCM UK din Londra, care are active de circa 100 mld. dolari sub administrare. "Este o piata in deriva si va trebui sa avem rabdare. Trebuie sa asistam la o stabilizare a economiei si a finantelor corporatiilor" inainte ca piata sa-si revina, a adaugat el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO