Business Internaţional

"Sefii AIG ar trebui sa demisioneze sau sa se sinucida"

18.03.2009, 14:45 13

Gardieni inarmati pazesc sediul AIG pentru a-i proteja pe directori, care au primit amenintari cu moartea. Un senator furios afirma ca executivii gigantului din sectorul asigurarilor "ar trebui sa isi dea demisia sau sa se sinucida".

Aceasta este situatia in care a ajuns AIG, care sfideaza criza si acorda bonusuri de sute de milioane, desi compania inghite fara sa para ca se opreste banii contribuabililor, scrie Daily Mail.
Aceste idei au fost puse in cuvinte de o serie de senatori democrati furiosi ce i-au adresat lui Edward Liddy - cel ce s-a aflat in fruntea AIG dupa ce a fost salvata de la faliment in septembrie - o scrisoare in care ii spuneau acestuia ca a "fost total nejustificata" decizia de a acorda bonusuri, in conditiile in care compania nici nu ar mai exista astazi daca nu ar fi primit 170 mld. dolari (130 mil. euro) de la contribuabili pentru a o putea salva de pe marginea prapastiei.
Congresul Statelor Unite ameninta sa adopte o legislatie de urgenta care sa permita retragerea celor 165 mil. dolari (126,7 mil. euro) acordate sub forma de bonusuri de catre compania de asigurari American International Group.
Andrew Cuomo, procurorul general al New Yorkului, a agravat situatia dupa ce a scos la iveala ca AIG a platit 1 mil. dolari (768.000 euro) sau poate mai mult sub forma de bonusuri catre 73 de angajati, dintre care 11 nu mai lucreaza in prezent pentru companie. Unul dintre angajati a primit o prima in valoare de 6,4 mil. dolari (4,9 mil. euro), iar urmatorii sapte dupa valoarea sumei primite au obtinut mai mult de 4 mil. dolari (3 mil. euro) fiecare.
"Aceste plati au luat directia conturilor unor persoane a caror performanta a condus la pierderi record si aproape la falimentul AIG", a declarat Cuomo. "Cu toate acestea, compania a facut si saptamana trecuta 73 de milionari, desi situatia firmei a fost atat de dezastruoasa, incat a necesitat un ajutor din partea contribuabililor. Acest mod de a actionat este complet eronat", a mai adaugat el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO